Connect with us

Общество

Пивовари създават авторско пиво

Avatar

Публикувано

на

343534f987c9e1fbaa6d582da66fa5ca

снимка: ПР

Ново предложение при бирите ще радва любителите на качествените и интересни вкусове. Именно разнообразните съчетания на различните видове хмел придават на бирата отличителен характер и вдъхновяват двама български пивовари да обединят усилия в създаването на Шуменско Авторско пиво Трите хмела. То е плод на въображението на Диана Георгиева – майстор пивовар на Шуменско и гост пивовар Георги Христов – създател на крафт бира Айляк. Съчетавайки традицията с новаторството, Шуменско Авторско пиво впечатлява със съвременен прочит на класическия лагер вкус.

За пръв път водещ производител на бира си партнира с представител на крафт индустрията, която през последните години набира все по-голяма популярност у нас. Към момента, делът на крафт пивоварството заема по-малко от 1% от общия обем на пазара, но се развива с бързи темпове и насърчава новите вкусове в индустрията.*

Трите хмела е лимитирано предложение на Карлсберг България от линията Шуменско Авторско пиво за летния сезон на 2021 г. Налично е в търговските обекти в цялата страна в стъклена оборотна бутилка и кен от 0.5 л.

Шуменско Авторско пиво Трите хмела е златист лагер с 4.8% алкохолно съдържание и наситен хмелен аромат, благодарение на комбинацията от три подбрани сорта хмел – Herkules, Magnum и Hersbrucker. Тялото е леко, като същевременно се усеща малцовата сладост от зърното, комбинирана с приятната горчивина от хмела. Подходящо е както за самостоятелна консумация, така и в комбинация с лека храна – ядки, салати, бяло месо и риба.

Advertisement

„Създадохме пивка бира с балансиран горчив вкус и светъл кехлибарен цвят. Комбинацията от хмелове придава на течността наситен и приятен аромат. Вкусът на пивото се разгръща с всяка глътка, като оставя усещане за свеж финал. Интересното при него е, че съчетава характеристиките на популярния лагер с подчертания стил на занаятчийските (крафт) бири“ – коментира майстор-пивовар Диана Георгиева.

„Трите хмела е свеж, златист малцов лагер, обогатен с ароматен хмел. Още с първите глътки можем да усетим благородните аромати на цитрус, билки и подправки, характерни за вложените в него сортове хмел, бавно преминаващи в леко пикантното и медено-горчиво тяло. Надявам се, че пивото ще допадне на любителите на интересните вкусове“ – каза гост-пивовар Георги Христов, създател на популярната крафт бира Айляк.

Комбинацията от три различни вида хмел е това, което оформя уникалния характер на Шуменско Авторско пиво Трите хмела. Хмелът Herkules придава на пивото ясно изразена горчивина с леки цитрусови нотки, вторият вид Magnum допринася за осезаемия хмелен вкус и усещането за свежи билки и подправки, а силно ароматният благороден хмел Hersbrucker се отличава с плодов и флорален характер.

Хмелът е билка, чиито лечебни и вкусови свойства са познати от векове. Това чудодейно растение намира приложение не само в пивоварството, но и в козметиката, медицината и дори в кулинарията. Използва се за приготвянето на квас или като ароматна добавка в чай, мляко или маринати. В някои страни се добавя към печива, хляб, сладкиши или по-тежки ястия с месо. Хмелът има силен аромат, но горчивината му се отключва само при варене. Успешно се използва за лечението на безсъние, стрес, нервно напрежение, както и при заболявания на отделителната или нервна система. Хмелът има успокояващо и релаксиращо действие.

​​​​​​​​​​​​*По данни на Нилсън България за 2020г.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement