Connect with us

Култура

Пилотът писател Йордан Колев с премиера на нова книга

Avatar

Публикувано

на

Представянето на книгата „Хилядолетната битка. Пазителят и Кобрата“ от Йордан Колев ще се състои на 16 февруари (четв.) 2023 г. – 18:30 ч. в Литературен клуб „Перото“. Входът е свободен.

Водещ на събитието ще бъде Мариан Маринов, а специални гости ще бъдат Ирина Вагалинска – редактор на книгата, Иван Пенков – бивш заместник-директор на „Военно разузнаване“, Мартин Христов – актьор.

Американски и руски спецслужби се сблъскват брутално във втората книга от „Хилядолетната битка“, домогвайки се до тайната на Лабиринта в Сирия, която Борис/Исмаил се е заклел да опази на всяка цена. Докъде ще се разпростре операция Guardian of Secrets и колко жертви ще паднат до финала? Основният герой на трилогията е с объркани спомени и с двойствена самоличност, но има инстинктите на воин и ясното съзнание, че е дал обет да не допусне оскверняването на най-важната християнска светиня…

Тук, както и в първата книга – „Лабиринт“, хронологичните нива са две, само че историческите сцени отстъпват по наситеност на съвременните. „Пазителят и Кобрата“ е шпионски трилър от най-висока класа – изграден без клишета, с много фантазия и с изпипване на всеки детайл от напрегнатата интрига. А авторът не взима страна, не се включва в изостреното противопоставяне по политическата ос Изток-Запад, на което сме свидетели в наши дни и особено след началото на войната в Украйна. Основната идея на книгата, поднесена максимално развлекателно, е една – човечеството още не е готово за живата вода на безсмъртието. И няма значение кой безверник как се представя – като „демократ“, или пък не, щом в битката за (пре)разпределението на ресурсите милосърдието отстъпва пред алчността.

Йордан Колев е потомствен пилот и лети в гражданската авиация от 1987 г. Започва да пише и превежда през 90-те години. През 2015 г. Влади­мир Зарев публикува три негови разказа в списание „Съвременник“. Про­чутият български писател оказва изклю­чително влияние върху творческото му раз­витие. Следва публикуване на пътеписа „От Рио до Кейптаун“ (2017). Книгата е базирана на преживява­нията на автора по време на единстве­ната околосветска ветроходна регата за аматьори. Личният опит е от значение и при написването на следващата му книга – романа „Кацането“ (2019), който преплита съдбите на пътници и екипаж в аварирал самолет.

Advertisement

Новият му роман „Пазителят и Кобрата“ е втора книга от трилогията „Хилядолетната битка“, засягаща по оригинален начин теми, които въл­нуват любителите на историческата и шпионската литература. Четенето е сред предпочитаните за­нимания на Йордан в свободното му време – наред с Формула 1, ветроходството и пчеларството.

Член е на Съюза на българските писа­тели.

Continue Reading
Advertisement