Connect with us

Култура

Платформа „Нови драматургии“ с аудиопокаст курс за изкуство и култура

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

В началото на 2022 г. платформа „Нови драматургии“ започна отново активната си дейност върху създадената от нея дигитална платформа за критика и теория – dramaturgynew.eu и усилията за по-голямата видимост на съвременните изпълнителски изкуства в България. Организацията обаче се занимава с различни дейности като: обучителни програми, дискусии, копродукции, драматургични консултации, изследователска, преводна и издателска дейност. „Нови драматургии“ е сред много малкото организации в България, специфично фокусирани върху една съществена сфера на популяризирането, но и на по-задълбочения критически или журналистически анализ на съвременния театър, танц и пърформанс.

Именно необходимостта от разнообразие, развитие на журналистическите формати и отразяване на процесите в изкуството бе мотивацията за създаване на двумесечен курс за аудиоподкаст за изкуство и култура.

Той ще бъде достъпна и напълно безплатна възможност за десет човека, които ще научат както технически, така съдържателни похвати за работа с големите жанрови възможности на подкаста. Водещи на курса ще бъдат Ана Благова, Радослав Чичев и Яна Пункина – журналисти и създатели на документалния подкаст „Градски детектив“.

Курсът е предназначен за любители подкастъри и студенти с интерес към радиожурналистиката и документалистиката в сферата на културата и изкуствата. Срокът за подаване на заявки за участие е 09 октомври. Необходимо е единствено: кратка биографична справка (указваща област на образование и професионални интереси), кратка мотивация за участие в курса и потвърждение за възможността да се посещават регулярно занятията му, изпратени на info@dramaturgynew.eu. Местата са ограничени и ще могат да се включат до 10 участници.

Advertisement

Курсът ще се провежда всяка неделя между 16 октомври и 04 декември в Център за споделени иновации Resonator  (ул. „20-ти април“ 13, Сграда 1, ет.2.).

Основните умения, които курсът ще развие ще бъдат свързани със създаване на разнообразно аудиосъдържание, с обогатяването на даден подкаст с различни жанрове и драматургични похвати и с подобряване на уменията пред микрофон. Участниците ще имат възможност да работят в студио и с професионална техника, да добият базови умения за монтаж и да създадат собствен материал с интервюта, записи на терен и звукови среди.

Всеки от тях ще имат нужда от собствен лаптоп и затворени слушалки. Някои от упражненията може да включват материали на английски език. 

Ана Благова е преводач и журналист с опит в онлайн медиите, а Яна Пункина и Радослав Чичев – дългогодишни журналисти в културната програма на Българското национално радио „Христо Ботев“ . От 2018 г. те създават документалния подкаст „Градски детектив“, който разказва слабо познати истории от културната и архитектурната история на София чрез комбинация от интервюта, архивни записи и звукови среди. 

Курсът се организира от Платформа „Нови драматургии“, създадена от театроведите Ангелина Георгиева и Мира Тодорова, и се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Едногодишен грант“.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement