Connect with us

Музика

Пловдив танцува с ONE DANCE WEEK

Avatar

Публикувано

на

VisiqKrasen

Директорът на ONE DANCE WEEK Елианна Лилова и програмният координатор Мира Тодорова представиха на пресконференция днес основните акценти в програмата на фестивала, организиран от платформата ЕДНО, Фондация „Америка за България“ и Община Пловдив.
Начало на танцовия празник ще поставят шаолинските бойци от Dragon Kung Fu с изумителния спектакъл GATEWAY. Те направиха ексклузивна демонстрация пред представителите на пловдивски и национални медии, и дадоха сериозна заявка за изненадата, която очаква публиката на фестивала утре.На 28 август, точно в 20:00 ч., в Дом на културата „Борис Христов“ Dragon Kung Fu ще дадат официалния старт на първото пловдивско издание на ONE DANCE WEEK. Спектакълът ще се играе и на 29 август от 21:30 ч. Същата вечер, но от 23:00 ч. в клуб Stage 51, хореографът Красен Кръстев ще представи своя танцов експеримент THE JUNGLE. PLOVDIV IS BURNING! Това е първата собствена продукция на ONE DANCE WEEK, осъществена с подкрепата на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за партньорства и експертна помощ (TF PEF). За Красен Кръстев това е и първата работа в България от 20 години насам. През 1994 г., след успехите с Амарант денс студио, Красен заминава за Швейцария, става ученик на Морис Бежар и започва да утвърждава своя собствен хореографски почерк, добил широка популярност по европейските танцови сцени. Също от Швейцария пристигат и артистите от танцова компания на световноизвестния хореограф Жил Жобен, които на 30 август ще представят спектакъла КВАНТ в Дома на културата „Борис Христов“. Публиката в Пловдив ще види КВАНТ преди почитателите на Жил Жобен в Ню Йорк, Сан Франциско, Ванкувър и Сантяго де Чили и само няколко месеца след успеха му в Рио де Жанейро.
В първия фестивален уикенд в Пловдив гостуват и двама млади корейски хореографи, представители на една от най-прогресивните школи в съвременния танц в момента. В Драматичен театър-Пловдив Хо Йон Ким ще представи спектакъла 6 ГРАДУСА на 30 август. Хо Йон Ким е сред избраниците на познатия на публиката на ONE DANCE WEEK френски хореограф Пиер Ригал за проекта му “Theatre des operations”. А на 31 август Хой Уонг Риу, призьор от няколко световни танцови конкурси, ще представи също в Драматичния театър в Пловдив МАЛОДУШНО ПРИЯТЕН СВЯТ. Неделя, 31 август ще е незабравим за най-малките любители на танца. В Дома на културата от 14:00 и от 16:00 ч. те ще могат да видят танцово-визуалната приказка ЯПОНСКА ГРАДИНА на италианската компания TPO. В него сценичното пространство е „вълшебен“ килим, който пренася артисти и публика в някои от най-красивите кътчета по света. Децата участват в спектакъла наред с танцьорите и режисират представлението по свой вкус и идеи.
Българският шоукейс се открива със спектакъла ИДЕНТИЧНОСТ на Сдружение „По действителен случай“ на 29 август в Тютюнев склад. На 30 август Ида Даниел представя NO MOVEMENT NO SOUND в Драматичен театър – Пловдив, а Ива Свещарова и Вили Прагер – НАШЕТО ПОСЛЕДНО ПА ДЕ ДЬО. 31 август е запазен за пловдивската танцова компания Дуенде с представянето наМОНОЛОГ ЗА ДВАМА и КОПНЕЖ, Галина Борисова и АНТИГОНА – ТОВА СЪМ АЗ, и BIG GUN на Мартин Пенев и Станислав Генадиев.
Вече стартира и съпътстващата кинопрограма на ONE DANCE WEEK, която представя безплатно някои от най-добрите филми, посветени на съвременния танц и главните герои в нея. Безплатни са и детските ателиета, в които децата могат да се запознаят с различни танцови стилове и да открият своя сред тях.
„С фестивали като Черната кутия, а сега и ONE DANCE WEEK, Пловдив безапелационно се превръща в най-големия център за съвременен танц в България. Щастлив съм, че участваме в тази осезаема промяна“, заяви Асен Асенов, директор на платформа за съвременна култура ЕДНО, организатор на събитието.
„В някои държави, от суеверие за късмет, артистите си пожелават да „счупят крак“ преди да излязат на сцена. Преди няколко дни аз почти не счупих своя. Приемам това като добър знак за кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019. Надявам се, че на 5 септември, когато станат ясни резултатите, цял Пловдив ще затанцува с ONE DANCE WEEK“, допълни Валери Кьорлински, програмен директор на Фондация Пловдив 2019.
ONE DANCE WEEK е фестивал за съвременен танц и пърформънс, който тази година ще се проведе в Пловдив от 28 август до 6 септември. Той стартира през 2008 г. и ежегодно представя спектакли от Европа, Азия и Америка, които представят различни тенденции и течения в съвременния танц.
Събитието се организира от независимата платформа за културни събития ЕДНО в партньорство с Фондация Америка за България и Община Пловдив. Сред другите ежегодни фестивали на ЕДНО са ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DESIGN WEEK.
ONE DANCE WEEK e част от събитията в подкрепа на кандидатурата на град Пловдив за Европейска столица на културата 2019.

Continue Reading
Advertisement