Connect with us

Култура

Победителят в шоуто е ПОСЛЕДЕН В МРАКА

Avatar

Публикувано

на

posleden v mraka korica

Къде във времената на постистина, фалшиви новини и алтернативни факти минава границата между реалност и риалити? Как медиите променят начина, по който възприемаме света, и колко лесно се поддаваме на манипулациите им? Дебютният роман на Александра Олива, предизвикал издателски фурор и лицензиран „на зелено“ на 26 езика в цял свят още преди отпечатването си, ни провокира да си зададем тези и още много въпроси.

„В МРАКА е риалити шоу, което тества границите на човешката издръжливост. Дванайсет мъже и жени, жадуващи за приключение, пари или слава, са изпратени в изолиран планински район и изправени пред предизвикателства, които надхвърлят представите им за приемливо. Докато участниците се състезават, светът извън предаването е разтърсен от гибелна катастрофа и неусетно реалност и риалити се размиват…

Александра Олива повежда героите си на опасно приключение, като поставя на изпитание не само здравия им разум, но и чувството за реалност. Възможно ли е апокалипсисът да е истински в една режисирана, редактирана и продуцирана среда? Можеш ли да се довериш на сетивата си, ако знаеш, че си манипулиран? Тези дванайсет души стъпват на снимачната площадка в търсене на приключение. Вместо това попадат в кошмар, които надхвърля и най-ужасяващите им фантазии.

Риалити форматът „В МРАКА“ не съществува в действителността – Олива го създава специално за нуждите на романа си. Но практиките, описани в него, са напълно истински – подбор и представяне на участниците, така че да отговарят на определени архетипи, монтаж на кадрите, който подвежда публиката да симпатизира на един и да презира друг, емоционален шантаж и провокации, които да доведат до желаните реакции – всичко в името на рейтинга. На снимачната площадка на измисленото риалити шоу читателят става свидетел на най-изтънчените практики за манипулация и изкривяване на действителността.

Книгата е номинирана за Goodreads Choice Awards 2016.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement