Connect with us

Полезно

Повече от половината българи смятат, че алкохолът в кръвта по време на шофиране трябва да е 0.0 промила

Avatar

Публикувано

на

Kamenitza ABD 2023 1

снимка: ПР

Данните са от проучване по повод 15-ото издание на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ 

Повече от половината българи смятат, че допустимото количество алкохол в кръвта по време на шофиране трябва да е 0.0 промила, а едва 20% подкрепят, че 0.2 – 0.5 промила е допустима граница. Данните са от национално проучване, проведено по повод 15-ата годишнина на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ по поръчка на „Каменица“ АД.

Близо 84% от българите определят шофирането след употреба на алкохол като причина за войната по пътищата, сочат още резултатите от допитването. Сядането зад волана в нетрезво състояние се нарежда на второ място като посочена предпоставка за ПТП, след нарушаването на правилата за движение – посочено от над 90%.

Проучването бе представено на специално събитие за медии и партньори на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“, на което присъстваха представители на Министерството на вътрешните работи (МВР) чрез отдел „Пътна полиция“, Български Червен кръст (БЧК) и Съюза на българските автомобилисти (СБА), както и корпоративни партньори на кампанията и представители на мото общности от столицата като заинтересовани страни в борбата срещу шофирането в нетрезво състояние. Всички гости имаха възможността да преживеят уникална VR симулация на управление на състезателен автомобил или болид, включително и симулация на шофиране под въздействието на алкохол.

Advertisement

„Тази година „Алкохолът е лош шофьор“ става още по-голяма инициатива, с още повече партньори и съмишленици, което ме кара да вярвам, че ще успеем да стигнем до много повече хора с посланието, което спасява животи и което ни обединява тук днес: „Бъди шофьор за пример.“ С тези думи Владан Матич, Изпълнителен директор на „Каменица“ АД посрещна гостите на събитието.

Данните от проучването за нагласите относно пътната безопасност представи Юлиан Добрев, водещ социолог и Директор „Анализи” в BluePoint. Интересен извод от изследването е, че 76.4% от запитаните твърдят, че не консумират никакъв алкохол, когато са с колата, а близо 90% от българите определят себе си като ,,шофьор за пример”, като на спонтанно ниво, участниците дефинират понятието като човек, който спазва правилата за движение (43.5%).

Респондентите споделят, че избягват да се качват в колата на човек, за когото знаят, че е употребявал алкохол, като едва 17% признават, че им се е случвало 1-2 пъти да се возят при познат, който е консумирал едно питие. Малко над 70% декларират, че предпочитат да оставят колата си, когато излизат и знаят, че ще употребяват алкохол.

Въпросите, зададени от „Каменица“ АД в проучването, включват и такива за отношението на българите към безалкохолната бира. Тя се нарежда на втора позиция като най-предпочитана категория след традиционните безалкохолни напитки, които шофьорите консумират, когато са навън с колата, а делът на хората, които консумират безалкохолна бира всеки път, когато излязат с колата, е 41%.

Тази година добавяме сред продуктите си още напитки без алкохол в съдържанието, с което се превръщаме в компанията с най-разнообразно портфолио от безалкохолни бири. Всяка една от тях е реално и практично решение за всички, които не искат да се лишават от любимото си питие, в моментите, в които не е подходящо да консумират алкохол. Това каза Радостина Хаджийска, директор „Правни и корпоративни въпроси“ в „Каменица“ АД на събитието.

Advertisement

Сред партньорите на „Алкохолът е лош шофьор“ от тази година са и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Българската асоциация на пострадали при катастрофи, Асоциация за квалификация на автомобилистите в България, компаниите „Red Zone” и “Top Rent-a-Car”, както и Сдружението на жените мотористи в България, BG Riders и „Безопасно с мотор на пътя“.

Проучването за нагласите към шофирането и употребата на алкохол е проведено сред 407 активни шофьори в България, на възраст от 18 до 65 години, чрез онлайн анкета сред градското население, през май 2023 година, от BluePoint, всички данни могат да бъдат разгледани ТУК.

Continue Reading
Advertisement