Connect with us

Култура

„Политическите процеси на Разград” от Димитър Петков – българската администрация по време на комунизма

Avatar

Публикувано

на

Политическите процеси в Разград корица

В „Политическите процеси на Разград” Димитър Петков ни спуска в самата сърцевина на малката и на голямата история: как България се променя по време на комунизма, разгледано през призмата на един административен район – този на Разград.

По книжарниците излезе „Политическите процеси на Разград” от Димитър Петков – прецизно и проникновено изследване на историята на Разград от края на Втората световна война до първите години на Студената война, през призмата на която е разказана политическата и обществена съдба на цялата държава.

На 9 септември 1944 г., рано сутринта, в България се извършва държавен преврат. На власт идва коалиционен кабинет на Отечествения фронт, в който определяща роля играят комунистите. През следващите месеци и години българското общество е обхванато от поредния дълбок граждански конфликт в своята история, който в крайна сметка довежда до налагането на тоталитарна комунистическа власт в страната. Тази власт става възможна не защото българските комунисти са толкова силни и политически добре подготвени да я наложат, а защото външният фактор го позволява и определя.

От България на практика не зависи нищо. Както в края на Първата световна война, така и сега, в края на втория световен военен сблъсък, българската държава е на скамейката на победените страни.

Тези исторически процеси намират логично следствие и проявление върху „малката история“ на Разград и неговата администрация. „Политическите процеси в Разград” разкрива механизмите, с които провинциалната форма на тоталитарната комунистическа власт е наложена в Разград, и сливането на партийната комунистическа политика с държавната обща политика.

Advertisement

Каква е политическата история на Разград? Какви промени настъпват административно след идването на комунистическата власт? Как се променят градът и районът в края на Втората световна война и през първите няколко години на Студената война?

Разказът в „Политическите процеси на Разград” от Димитър Петков няма за цел да слага историческа присъда, или да заклеймява някого. Той е едно предупреждение, защото показва как широко прокламирани социални и демократични идеи могат да се използват за установяване на един тоталитарен режим на управление. Това е микроистория на Разград, в която се отразява съдбата на цяла нация и държава в края и след Втората световна война.

Continue Reading
Advertisement