Connect with us

Култура

„Поразените” от Теодора Димова e носител на Награда „Перото“ 2020 в категория „Проза“

Avatar

Публикувано

на

Поразените корица

Знаковият роман бе предпочетен пред  „Времеубежище“ от Георги Господинов и „Чекмо“ от Момчил Николов.

Един от най-обичаните женски гласове на българската литературна сцена – Теодора Димова – стана носител на награда „Перото“ 2020 г. в категория „Проза“ за романа си „Поразените” (изд. „Сиела“).

На церемонията, състояла се на 6 ноември 2020 г. книгата бе предпочетена от журито пред други два български романа, достигнали до краткия списък на номинираните. Това са „Времеубежище“ от Георги Господинов (изд. „Жанет 45“) и „Чекмо“ от Момчил Николов (изд. „Сиела“).

„Ние всички, родените преди ’89-а и след нея, всички ние, които имаме нещо общо с България, сме поразени от тези събития така, както сме поразени от Чернобилската авария – казва за романа Димова. – Мащабът на пораженията тепърва започва да излиза наяве. Това е печално известно за всички ни. Но поразени ли са наистина „Поразените”? Това е въпросът, който ме тревожеше и утешаваше едновременно, докато пишех.”, споделя Теодора Димова.

С рядко срещана писателска смелост „Поразените” ни запраща в мислите на жертвите на Народния съд. Длъжник ли е българската литература на демокрацията? Късно ли е за свидетелствата на поразените от режима? И в какво се изразява поражението и в какво победата?

Advertisement

Романът се утвърди още с излизането си като литературно постижение от изключителна величина. Книгата  спечели сърцата на хиляди читатели и бе удостоена и с най-голямата литературна награда у нас – наградата Роман на годината на Национален дарителски фонд „13 века България” 2020. Миналата година Димова получи награда за цялостен принос в националната книжовна култура „Христо Г. Данов”.

Continue Reading
Advertisement