Connect with us

Култура

Последният клас на Снежина Танковска представя „ММЕ, кой пръв започна“

Avatar

Публикувано

на

Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора има Премиера на „Мамка му да е*а, кой пръв започна“ на 17 януари, която бележи началото на програмата „Младите в тeaтъра“, инициирана от самия театър. Целта е подкрепа в реализацията и развитието на млади дебютиращи екипи на професионалната сцена, която да се провежда ежегодно.

Текстът на известния македонски драматург Деян Дуковски е поставен от режисьора Николай Йорданов. Той и актьорите Ванина Йорданова, Велина Георгиева, София Джустрова и Сезер Сами са завършили в последния клас на проф. Снежина Танковска в НАТФИЗ.

Красимир Ненков и Георги Ножделов са другите двама актьори, които ще играят на сцената на Културния център в Стара Загора, поради ремонта на театъра. Сценограф на постановка е Никол Трендафилова, композитор – Давид Кокончев.

Героите, които ще видите, са призраци изплували от руините, за да направят равносметка на провалите си. Tърсят в какво са сбъркали, как да поправят грешката си и да направят рестарт. Провалът  е неизбежен, а рестартът – невъзможен . В земята на мъртъвците, нов живот не може да се създаде. „Мамка му да е*а, кой пръв започна или с голяма бързина на стоене“ (пълното име  на пиесата) не предлага отговор, а цели да обърне погледа на зрителя към пукнатините в битието и щетите във взаимоотношенията.

„Като ежедневен свидетел на катаклизми от всякакво естество – политически, културни, военни, климатични, човекът е поставен в режим на постоянен ужас и параноя. Бъдещето съществува ли? Постановката фокусира вниманието, въображението към хипотетичния свят, където нещата вече са приключили. Персонажите и темите търсят отговор, изход, възможно действие, което да рестартира всичко отначало.“ – споделя младият режисьор Николай Йорданов.

Advertisement

Той завършва режисура в класа на проф. Снежина Танковска през 2020 г. Работил е по постановките: „Двама в делириум“ от Йожен Йонеско в YALTA ART ROOM и „Заровеното дете“ от Сам Шепърд в ДТ „Никола Вапцаров“ – Благоевград. Това вторият му дебют на професионална сцена.

Това, което ме вълнува в пиесата е пътят, който персонажите ми трябва да извървят. За непрестанното бродене из живота, за разминаването между хората. За бариерата, която поставяме около себе си и не смеем да я прескочим. За невъзможността да осъществим мечтите си и опитите да променим пътя си.“ – Ванина Йорданова, актриса. 

„Сблъскваме се с проблема, какво ни коства да изкрещим на някого да остане, когато всъщност ние сме тези, които го гоним.“ – споделя София Джустрова, актриса.

„Мамка му да е*а, кой пръв започна“ е проект, в който режисьорът събира заедно на сцена 4-ма актьори от последния клас на проф. Снежина Танковска. Те завършват през 2022 година и тепърва предстои да чувате повече за тях. С представлението „Бесове“ по Албер Камю от Ф.Достоевски на Международния студентски фестивал, организиран от Руския държавен институт за киноизкуство – ВГИК, класът спечели голямата награда – Гран при за най-добър спектакъл.

„Мамка му да еба, кой пръв започна“ е написана през 1996 година от Деян Дуковски. Пиесата е награждавана с Гран При за драматургия на БИТЕФ Международен театрален фестивал в Белград. Заснет е и филма „Като в лош сън“ на режисьора Антонио Митрикески.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement