Connect with us

Музика

Потвърдиха участието на камилата Степа в операта “АИДА”

Avatar

Публикувано

на

AIDA POSTER

На зрелищна “Аида” ще станат свидетели присъстващите в Зала 1 на НДК на 27 май, когато световните солисти Марцио Джоси, Алиса Зиновиева и Даниел Муньоз ще влязат в ролите на Амонасро, Аида и Радамес. Режисьорът Огнян Драганов запазва сюжетната линия, като си позволява зрелищна интерпретация на царственото оперно заглавие. Драганов включва в постановката персонажа на камилата Степа (цирк Арена), а емоцията от Триумфалната сцена подсилва с огньове и илюминации, докато мимът Мартин Маринов се превръща в огнено кълбо.

Освен на красивата визуализация и таланта на тримата свестовни солисти, организаторите на постановката от Монте Мюзик залагат на майсторството на оркестъра на Държавна опера Русе с диригент Найден Тодоров, който само преди дни стана носител на наградата “Музикант на годината” в категория ансамбъл на престижните едноименни награди, връчени от предаването на БНР за класическа музика “Алегро Виваче”. Солистите от българска страна са любимците на нашата публика Диана Василева, Стоян Стоянджов, Пламен Бейков и Петя Цонева.

За да ни пренесат изцяло в атмосферата на Древна Африка балет майсторите Марияна Захариева и Йордан Кръстев създават изцяло нова хореография. Танците са африкански, като вместо традиционната солистична двойка се появява балерина-змия.

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“650″]Aida5[/media-credit]

Художник на костюмите е италианския сценограф и костюмограф Салваторе Русо, работил в най-големите оперни театри в Европа и Америка, както и с легендарните български оперни артисти Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска. Верен на своето предпочитание към класиката, Салваторе Русо облича персонажите в памук, шифон и воал, акцентира върху изящни аксесоари и бляскави допълнения. Главните герои сменят повече от три костюма, прецизно изваяни съобразно индивидуалността и фигурата на всеки един от тях. Костюмите на Русо танцуват, а това е от изключително значение за „Аида”, където балетът има сериозно участие – в свитата на Жрицата, в сцената в стаята на Амнерис, в Триумфалната сцена.

Спектакълът ще дирижира Маестро Найден Тодоров – диригентът, носител на наградите „Музикант на годината” 2012, престижната награда „Емил Чакъров”, на редица национални и международни награди и отличия, гост-диригент във всички точки на света.

Advertisement

Билети за спектакъла на операта „Аида” се продават в Билетния център на НДК, онлайн и в разпространителските мрежи на Ивентим и Тикетпортал. Цените са от 20 до 60 лв.

 

Continue Reading
Advertisement