Connect with us

Lifestyle

По-добро кафе за по-добро бъдеще

Avatar

Публикувано

на

DSC1082

снимка: ПР

Качество, обучения и приобщаване на жените са в основата на проекта за устойчиво развитие, заснет от Стив МакКъри и отбелязан с 500-годишния юбилей на Хавана

Тази година Куба чества 500-годишния юбилей на столицата Хавана и по този повод Lavazza затвърди с цифри социално отговорния тригодишен ангажимент, който фондация „Lavazza“ пое през 2018 г. в подкрепа на общностите, които отглеждат кафе. В партньорство с благотворителната организация Oxfam и кубинските власти, компанията развива устойчива програма с акцент върху два пилотни района в Гранма и Сантяго – градът, в който вицепрезидентът на Lavazza Джузепе Лаваца направи обръщение в Източния университет (Universidad de Oriente), посветено на пазара на кафе и визията за устойчивост на компанията.

Резултатите от първата фаза на проекта са 10 производствени центрове за регенериране на по-слабо продуктивни райони в Източна Куба и 6 млн. нови висококачествени кафеени растения. Освен поетия ангажимент за повишаване на производителността на кубинските плантации за кафе, италианският лидер в производството и дистрибуция на кафе има за цел и да осигури обучение на местната общност, като зад постигането й стоят създадени 34 училищни структури за подобряване на уменията на 2900 производители и 500 кафе техници.

Проектът в Куба с фокус към жените и младите кафе производители

Advertisement

Към момента фондация „Lavazza“ има 24 проекта, които са в ход в 17 държави и облагодетелстват 94 000 земеделски производители. Когато става въпрос за Куба обаче акцентът към социалните проблеми е най-силно изразен. Страната се среща с огромни неуредици през последните години в следствие на ниското производство на кафе в домашни условия, неадекватно управление на качеството на продуктите и необходимостта от съживяване на относително непродуктивните райони. Тази ситуация продължава да има сериозно социално въздействие и значителни последствия за общността като цяло, като кара младите хора да бягат от селското стопанство и допринасят за разликата между половете, която е все по-неблагоприятна за жените.

Положителното въздействие на проекта с Oxfam върху живота в общностите за отглеждане на кафе започва да се проявява върху лицата на първите му бенефициенти: младите хора, които сега имат шанса да създадат малка, но обещаваща производствена компания, тъй като веригата за доставка на кафе се разраства, а и за жените, които могат да очакват да играят водеща роля в бизнеса, както и за по-справедливо разделение на домакинската работа между членовете на семейството.

Именно този сценарий е заснет от фотографа Стив МакКъри, който е документирал проекта за Куба с изображения, разказващи не само дейността свързана с производството на кафе, но и на връзките, които сплотяват общността с територията и свързаните с нея социални аспекти. От 2004 г. Lavazza работи с МакКъри за фоторепортажи в страните, които произвеждат кафе, за да популяризира ¡Tierra! – програма за устойчиво развитие, която с помощта на работата на фотографа вече е пълноценен културен проект.

Lavazza по повод 500-годишнината на Хавана

Lavazza даде своя принос за празненствата в Хавана с поредица от инициативи, посветени на кубинската столица и нейното кафе. По този повод компанията обяви специалната лимитирана серия кафе ¡Tierra! La Habana. Това изключително 100% кубинско кафе Арабика има интензивен вкус и ароматни нотки на шоколад и зърнени храни, които създават кубинско настроение за всички любители на кафе. Lavazza също допринесе с опит и експертиза, като създаде временен център за обучение, част от широката международна мрежа за обучение и кафе култура на марката, в евокативната 120 годишна  Casa de la Amistad. Чрез специална тренировъчна програма Lavazza сподели собствения си исторически опит с местната общност, обяснявайки производствените процеси и техники за смесване и печене, както и изкуството за приготвяне на автентично италианско кафе и най-новите тенденции в разработването на рецепти. Проектът обхваща и триетажни кафенета в центъра на Хавана, Кафе Ел Ескариал, Кафе Америка и Кафе дел Ориенте, за да се популяризира културата на кафето през този специален за страната юбилеен период.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement