Открийте ни и в

Lifestyle

По-добро кафе за по-добро бъдеще

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Качество, обучения и приобщаване на жените са в основата на проекта за устойчиво развитие, заснет от Стив МакКъри и отбелязан с 500-годишния юбилей на Хавана

Тази година Куба чества 500-годишния юбилей на столицата Хавана и по този повод Lavazza затвърди с цифри социално отговорния тригодишен ангажимент, който фондация „Lavazza“ пое през 2018 г. в подкрепа на общностите, които отглеждат кафе. В партньорство с благотворителната организация Oxfam и кубинските власти, компанията развива устойчива програма с акцент върху два пилотни района в Гранма и Сантяго – градът, в който вицепрезидентът на Lavazza Джузепе Лаваца направи обръщение в Източния университет (Universidad de Oriente), посветено на пазара на кафе и визията за устойчивост на компанията.

Резултатите от първата фаза на проекта са 10 производствени центрове за регенериране на по-слабо продуктивни райони в Източна Куба и 6 млн. нови висококачествени кафеени растения. Освен поетия ангажимент за повишаване на производителността на кубинските плантации за кафе, италианският лидер в производството и дистрибуция на кафе има за цел и да осигури обучение на местната общност, като зад постигането й стоят създадени 34 училищни структури за подобряване на уменията на 2900 производители и 500 кафе техници.

Проектът в Куба с фокус към жените и младите кафе производители

Към момента фондация „Lavazza“ има 24 проекта, които са в ход в 17 държави и облагодетелстват 94 000 земеделски производители. Когато става въпрос за Куба обаче акцентът към социалните проблеми е най-силно изразен. Страната се среща с огромни неуредици през последните години в следствие на ниското производство на кафе в домашни условия, неадекватно управление на качеството на продуктите и необходимостта от съживяване на относително непродуктивните райони. Тази ситуация продължава да има сериозно социално въздействие и значителни последствия за общността като цяло, като кара младите хора да бягат от селското стопанство и допринасят за разликата между половете, която е все по-неблагоприятна за жените.

Положителното въздействие на проекта с Oxfam върху живота в общностите за отглеждане на кафе започва да се проявява върху лицата на първите му бенефициенти: младите хора, които сега имат шанса да създадат малка, но обещаваща производствена компания, тъй като веригата за доставка на кафе се разраства, а и за жените, които могат да очакват да играят водеща роля в бизнеса, както и за по-справедливо разделение на домакинската работа между членовете на семейството.

Именно този сценарий е заснет от фотографа Стив МакКъри, който е документирал проекта за Куба с изображения, разказващи не само дейността свързана с производството на кафе, но и на връзките, които сплотяват общността с територията и свързаните с нея социални аспекти. От 2004 г. Lavazza работи с МакКъри за фоторепортажи в страните, които произвеждат кафе, за да популяризира ¡Tierra! – програма за устойчиво развитие, която с помощта на работата на фотографа вече е пълноценен културен проект.

Lavazza по повод 500-годишнината на Хавана

Lavazza даде своя принос за празненствата в Хавана с поредица от инициативи, посветени на кубинската столица и нейното кафе. По този повод компанията обяви специалната лимитирана серия кафе ¡Tierra! La Habana. Това изключително 100% кубинско кафе Арабика има интензивен вкус и ароматни нотки на шоколад и зърнени храни, които създават кубинско настроение за всички любители на кафе. Lavazza също допринесе с опит и експертиза, като създаде временен център за обучение, част от широката международна мрежа за обучение и кафе култура на марката, в евокативната 120 годишна  Casa de la Amistad. Чрез специална тренировъчна програма Lavazza сподели собствения си исторически опит с местната общност, обяснявайки производствените процеси и техники за смесване и печене, както и изкуството за приготвяне на автентично италианско кафе и най-новите тенденции в разработването на рецепти. Проектът обхваща и триетажни кафенета в центъра на Хавана, Кафе Ел Ескариал, Кафе Америка и Кафе дел Ориенте, за да се популяризира културата на кафето през този специален за страната юбилеен период.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Lifestyle

Над 200 000 аудиокниги в каталога на Storytel за две години в България

MIKA

публикувано

на

от

В навечерието на втората си годишнина на българския пазар, Storytel отбелязва все по-бързо нарастващ интерес към качественото аудио съдържание у нас. Следвайки глобалната тенденция за по-голяма консумация на аудио формати, през изминалата 2020 г. потребителите на приложението са изслушали близо 2 млн. часа аудиокниги и аудиосъдържание от български и английски автори.  Впечатляващи резултати показват и първите два месеца на 2021 г., през които феновете на Stоrytel са отделили 480 000 часа за любимите си аудиокниги.

От старта на услугата в България през 2019 г., каталогът от интригуващи заглавия се обогатява ежеседмично, като към днешна дата част от него са 1850 произведения на български език и над 200 000 на английски език. Любими заглавия на българските слушатели са бестселърите “Шантарам”, “Sapiens. Кратка история на човечеството”, българската класика на Димитър Димов “Тютюн”, както и поредицата за Хари Потър, озвучени съответно от Георги Георгиев – Гого, Момчил Степанов, Симеон Владов и Силвия Петкова. 

С бързи скорости расте и българското семейство от любими разказвачи и автори на Storytel. Шведската стрийминг компания предоставя на своите потребителите ценния достъп до постоянно обновяващо се литературно аудиосъдържание на български език, като залага на любимите гласове на актьори, радио и телевизионни водещи в страната и заглавия на предпочитани български автори. Мисията на Storytel историите да бъдат достъпни до всеки, навсякъде и по всяко време подкрепят имена като Георги Господинов, Виргиния Захариева, Анна Цолова, Ники Кънчев, Георги Тошев, Линда Русева, Яна Кузова, Лидия Михова, Даниел Цочев и много други. До момента платформата работи с над 150 разказвачи. Част от голямото българско семейство на Storytel изпрати и своя персонален поздрав с любими цитати от книги към слушателите по случай втория рожден ден в България. (Видео)

През изминалата година първенството за предпочитан жанр се държи от криминалните истории. Интересно наблюдение е, че в динамиката на 2020 г. голяма част от аудиторията се е насочила към категорията “Самоусъвършенстване”. Други силни категории през 2020 г. са Романи, Класика, Биографии и Детският жанр. Последната категория, става още по-атрактивна с появата на “Хари Потър” и други детски заглавия като “Смърфовете” с гласа на Поли Генова и “Angry Birds”, прочетени от Павел Владимиров. Вдъхновени от интереса на българския слушател към книги за самоусъвършенстване, Storytel подариха на своите слушатели и подкаст на тази тема. “Голям да пораснеш” е първият подкаст на бранда, създаден от писателя и психотерапевт Мадлен Алгафари.

Аудио форматите стават все по-популярни сред глобалната публика. Те ангажират потребителите лесно, поради удобството да бъдат слушани във всеки един момент и навсякъде, и възможността да бъдат съчетани с друга активност от ежедневието, като разходка в парка, готвене или спорт. По случай 2 години Storytel в България, платформата кани бъдещите си потребители да станат част от голямото семейство със специална оферта. Специалното предложение е валидно за периода 24.02 – 28.02. Повече информация може да откриете тук.

Продължете понататък

Lifestyle

С очила KWIAT всеки сезон

MIKA

публикувано

на

от

Предстоят горещи дни, защото новата колекция 2021 на KWIAT е тук. Тенденциите през тази година могат да бъдат сведени до две думи: цветове и метал.

За носещите диоптрични очила изненадите са изключително много. Всичко започва с моделите KWIAT Chic, които веднага впечатляват с геометричните си метални форми: шестоъгълници, кръгове и дори в долната част заоблени, а в горната котешко око. Има и такива, които са само котешко око, което никога не излиза от мода. Цветовете са топли и нежни и са предимно в розово злато, сребърно, жълто злато и други различни нюанси.

В другата противоположност е колекцията KWIAT Exclusive. Тук цветовете са много и различни: червени, оранжеви, златисти, лилави, сребърни, кралско бордо, кафяви, тъмно и светло сини. И тук материалът е предимно метал, но и пластмасата намира своето място, разбира се. Особено любими пластмасови очила са KW EX 9179, които в горната част са котешко око, а отдолу изрязани.

Сред слънчевите очила KWIAT се открояват малко повече едни – KS EX 9235. Този овърсайз модел определено е сред любимците, а от тази година той отново влиза “в крак с модата” – част от пластмасовата рамка на някои от моделите е абсолютно прозрачна. През 2021 разнообразие има и при стъклата, които са или напълно цветни, или в долната част стават по-светли. Преобладаващи са кафеникавите, сините и розовите нюанси. При слънчевите очила също се наблюдава едно по-сериозно навлизане на метала.

С правилния чифт очила можеш всичко!

Продължете понататък

No Banner to display

Горещо