Connect with us

Lifestyle

По случай 24 май 240 шофьори на камиони получават достъп до 50 000 аудио книги

Avatar

Публикувано

на

edin kamion knigi

Все повече български камионджии искат да слушат литературни произведения, докато са на път 

240 български шофьори на камиони ще получат специален подарък по случай 24 май – едномесечен достъп до аудио библиотека с над 50 000 заглавия. Той е осигурен в рамките на инициативата “Един камион книги”, чиято цел е да улесни достъпа на професионалните водачи до интересна за тях литература.

Анкета на организаторите от транспортно-логистичната компания Транспрес сред българските камионджии в социалните медии показва, че през последните години все повече от тях искат да слушат аудио книги, докато са на път. 80% от близо 400-те участници в допитването проявяват интерес – 60% са категорични, че слушат или биха слушали литературни произведения, а 20% заявяват готовност да опитат. Една пета са против, а 10% предпочитат електронни или хартиени книги.

“Работата на професионалните шофьори е трудна и често самотна. В дългите часове на път и в дните далеч от близките книгите са добра възможност за тях да направят нещо забавно, интересно и полезно за себе си, а аудио вариантът наистина е подходящ, докато шофираш.”, обяснява Веселин Стоянов, Управител на Транспрес.

Затова от компанията предоставят чрез игра в социалните мрежи ваучери за достъп до аудио библиотеката на Storytel с над 1000 произведения на български език и още 50 000 на английски. Могат да участват всички професионални водачи с Категория С+E, като не е необходимо да се служители на Транспрес.

“Много хора не допускат, че има шофьори, които обичат книгите. Но сред българските професионалисти, които вече са близо 100 000, има хора с разнообразен профил. Голяма част от тях са любопитни, будни, отворени към новото, към технологиите, имат различни интереси, включително към литературата.”, допълва Стоянов. “Ние не караме никого да чете или да слуша книги, но искаме да помогнем на тези, които имат желание или интерес да опитат.”, категоричен е той.

Предварителното проучване показва още, че най-предпочитани сред шофьорите на камиони са историческата литература и книгите за самоусъвършенстване. Сред камионджиите има и фенове на криминалетата, трилърите и приключенските романи. Между любимите им автори попадат както чужди, така и български имена – от Джон Стайнбек през Робърт Лъдлъм до съвременни родни автори като Георги Бърдаров и класиците Йордан Йовков и Димитър Димов.

Advertisement

Специално за българските шофьори на камиони в рамките на инициативата “Един камион книги” Storytel подготви селекция от 25 заглавия за дълъг път:

Заглавие Автор
P.S. Някой трябва да плати – S01E01 Богдан Русев
Германия мръсна приказка Виктор Пасков
Нашингтон Михаил Вешим
Приключенията на добрия войник Швейк Ярослав Хашек
Български работи Иво Сиромахов
Текила на разсъмване Михаил Вешим
Левски-01: Самотният пътник Яна Язова
Български хроники. Том 1. Книга първа Стефан Цанев
Зад завесата на Соца Калин Тодоров
Кривата на щастието Иво Иванов
Въпреки всичко Питър Сейдж
Dox: Шумахер – заклещен в капана на съзнанието си Списание Космос & Красимир Боев
Майната му! Да го направим! Ричард Брансън
Dox: Илън Мъск: Гениалният гадняр Георги Караманев & Списание 8
Dox: Феноменът „Маугли“ Вестник „Сега“
1984 Джордж Оруел
Вирус – S01E01 Даниел Оуберг
Нощна смяна Стивън Кинг
Левиатан Борис Акунин
Колекционерът Джон Фаулз
Място за убиване Лий Чайлд
Излъжеш ли ме веднъж Харлан Коубън
Хищникът Крис Картър
По моя начин (налична от юни) Димитър Бербатов
Осъдени души (с музиката на Митко Щерев и гласа на Параскева Джукелова) Димитър Димов
Continue Reading
Advertisement