Connect with us

Телевизия

Празнична програма на БНТ 1 за Деня на независимостта на България

Avatar

Публикувано

на

22SEPT FBpage

Издигане на Националния трибагреник, тържествена заря-проверка, българско кино и още единствено в ефира на обществената телевизия

На 22 септември (четвъртък), по случай 114 години от провъзгласяването на Независимостта на България, БНТ 1 ще излъчи специална празнична програма. Сред акцентите в нея са преки предавания от град Велико Търново на церемонията по издигането на Националния трибагреник и тържествената заря-проверка, документални и игрални филми, както и концерт-спектакъл на ансамбъл „Чинари“.  

Празничната програма на Българската национална телевизия започва в 10:25 ч. с церемонията по издигане на Националния трибагреник пряко от град Велико Търново. 

В 13:25 ч. по БНТ 1 следва историческата драма „Калоян“ на режисьорите Дако Даковски и Юри Арнаудов. В главните роли участват актьорите Васил Стойчев, Спас Джонев, Цветана Манева, Иван Тонев, Николай Дойчев, Борис Арабов и други. Програмата продължава в 15:10 ч. с документалния филм „България – това съм аз“, а в 16:25 ч. по БНТ 1 започва концерт-спектакълът „Траките“ на ансамбъл „Чинари“

Навръх Деня на независимостта на България, в 17:50 ч., обществената телевизия ще припомни на зрителите документалния филм „Денят на независимостта“, който провокира с въпросите, които поставя: „Можем ли сто години по-късно да кажем, че сме успели да запазим своята независимост? Можем ли сто години по-късно отново да се изправим срещу по-силните от нас и да излезем победители? Можем ли сто години по-късно да погледнем в очите онези, които ни гледат от фотографските портрети и да им кажем, че все още вървим по техните стъпки?“.  

Advertisement

В 19:00 ч. по БНТ 1 следва документалният филм „България независима во веки“. Лентата показва как България отхвърля васалната зависимост от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор, сключен през 1878 г., и отново се появява на картата на Европа. 30 години след края на петвековното османско владичество, на 22 септември 1908 г. в двора на църквата „Свети Четиредесет мъченици“ в древната столица Велико Търново княз Фердинанд прочита историческия манифест за обявяване независимостта на България. 

Програмата на обществената телевизия продължава в 19:25 ч. с пряко излъчване от Велико Търново на тържествената заря-проверка по случай 114 години от провъзгласяването на Независимостта на България.

В празничната вечер от 22:00 ч. по БНТ 1 започва любимият български игрален филм „След края на света“ на режисьора Иван Ничев. Лентата разказва за привидната етническа хармония на Балканите, за чистотата на спомена от детството и за силата на чувствата. В ролите зрителите ще видят звездите Стефан Данилов, Васил Михайлов, Татяна Лолова, Георги Калоянчев, Катерина Дидаскалу, Златил Давидов, Жана Даковска и др.

На празничния 22 септември гледайте програмата на БНТ 1!

Advertisement
Continue Reading
Advertisement