Открийте ни и в

Галерия

Представи за Америка: Театрална разходка из американския авангард за пръв път в София

MIKA

публикувано

на

Представи за Америка: Театрална разходка из американския авангард“ ще ни запознае, буквално, в крачка с един от най-повратните и значими периоди на световната драматургия – този на американския авангард.

Между 20 и 25 март 2016 г. в Нов български университет известните български режисьори, работещи предимно в полето на независимия театър, Василена Радева, Ида Даниел, Веселин Димов, Марий Росен и Явор Костов ще използват своите „представи” за Америка, за да създадат цялостен пърформанс от пет откъса от експерименталните пиеси на някои от най-важните авангардни драматурзи в света, като Гертруд Щайн, Чарлс Л. Мий, Мак Уелман, Ричард Форман, Рут Марграф. Режисьорите ще работят самостоятелно върху отделните знакови драматургични текстове, адаптирайки ги към най-различни пространства в НБУ. Накрая отделните части ще се превърнат в цялостен спектакъл, който публиката ще може да види на 25 март 2016 г. от 15:00 ч. и 17:00 ч.

Събитието се провежда в навечерието на Международния ден на театъра, който традиционно е отбелязван на 27 март.

Представи за Америка: Театрална разходка из американския авангард“ ще се фокусира върху слабо развития в България жанр променаден театър или – театрална разходка. По този повод, в София пристигат популярните американски театрални режисьори Катрин Портър, Бари Роуел (артистични директори на “Peculiar Works Project“) и Гейбриъл Шанкс (Драма Лийг”, Ню Йорк). Със своя изключително сериозен опит в работата с несценични пространства, те ще напътстват българските екипи.

Петдневното събитие има за цел да обхване различни театрални практики, да покаже възможностите на работа, подчинени на мястото.

Типично за театралната разходка е, че тя се вписва в среда, напълно различна от традиционните сценични пространства. Публиката не е статичен наблюдател, тя буквално се придвижва през представлението. Пребиваването на актьори и публика в едно споделено пространство, позволява да се разшири театралният опит, да се изследва друго пърформативно преживяване и поведение, невъзможно в рамките на конвенционалната театрална ситуация, която рязко отделя публика и актьори.

История на „Представи за Америка“

През 2014 г. проектът беше част от програмата на Международен театрален фестивал „Варненско лято“. Проектът е резултат от дългосрочната съвместна работа на няколко организации – Drama League, Фондация „Арт офис“ и Фондация „Америка за България“.

За гостуването му в столицата се присъединяват Университетски театър, НБУ и Асоциация за свободен театър.

Разходката из Американският авангард

Гертруд Щайн (1874 – 1946) е поетеса, писател и драматург, която отхвърля конвенциите на литературата от 19 в. и изграждането на линеен разказ. Нейните експериментални текстове, следващи потока на съзнанието, както е и

в пиесата „Какво се случи”, са създадени, за да предизвикат „удоволствие от чистото съществуване” и могат да бъдат възприети като литературен отговор на кубизма и колажа. Много от нейните експериментални работи са били интерпретирани от критиците като феминистична преработка на патриархалния език. Гертруд Щайн е родена в Пенсилвания, израства в Калифорния, а през 1903 г. се премества в Париж, където остава до края на живота си.

Ричард Форман (1937) е американски драматург и новатор в изкуството. Повечето негови работи в сферата на авангардния театър и пърформанс се определят като постдраматичен театър. Вместо да се фокусира върху конфликта в изграждане на структурата на своите представления, в тях Форман еднакво набляга на дизайна, текста и на живото изпълнение на актьорите, за да създаде друг вид отношения между сцена и публика. „META REVERSE” е част от неговите дневници, които служат като изходен материал за продукциите му.

Мак Уелман (1945) е драматург и поет, известен с експерименталната си работа в театъра, която се бунтува срещу конвенциите и често напълно изоставя традиционните елементи като фабула и персонажи. Неговите пиеси напомнят подвижен колаж от събития, които имат повече общо със съвременния танц, отколкото със стила на Бродуейския театър.

Чарлс Л. Мий (1938) е американски историк и драматург, известен с колажния си стил на драматургично писане, което провежда радикална реконструкция на чужди и „намерени” текстове. „Не съществува такова нещо като оригинална пиеса”, казва Мий, и неговите пиеси са „композирани по начина, по който Макс Ернст е направил своите сюрреалистични картини в края на Първата световна война: текстовете често са цитати или са породени от други текстове”. „Разходка в парка” съдържа много текстови източници, а един от персонажите в пиесата е Гертруд Щайн.

Рут Марграф (1966) е драматург, либретист и носител на четири стипендии на Фондация „Рокфелер”. За работата си тя казва: „Текстовете ми са предназначени за гласа и се намират на границите между театър, музика и поезия. Моите персонажи говорят/пеят, живеят и обичат отвъд собствените граници. Аз впрягам различни палитри на езика, за да устоя на самодоволството на корпоративната яснота, монолитното сплашване, културата на страха и на неистовата нетърпимост към изпълненото с орнаменти и подробности описание.”

Проектът е част от Програмата за Българо-американски артистичен обмен, финансирана от Фондация „Америка за България“.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Култура

Творба на Зуека в първата Национална оптимистична изложба

MIKA

публикувано

на

от

Васил Василев – Зуека подкрепя инициативата на платформа Купи изкуство за стойностна промяна на арт пазара у нас

“Купувайте изкуство! Така подпомагаме творците ни, отдаваме уважение към труда им и инвестираме в нашата икономика, защото парите остават тук, в България”, призовава Зуека.

Платформа “Купи изкуство” поставя началото на новата 2021 година с Национална оптимистична изложба, която ще бъде експонирана в онлайн галерията Купиизкуство.бг – www.buyart.bg. Тя ще продължи от 14 януари до 28 февруари, а откриването ще бъде на 14 януари от 19 ч. във Фейсбук страницата КупиИзкуство.БГ.

“Целта, която си поставяме с нея, е заедно да продължим и през 2020 година положителната тенденция за продажби и откупки на произведения на съвременни български автори. Затова и я нарекохме оптимистична, защото искаме след изминалата нелека година да започнем с позитивна нагласа”, споделят организаторите.

В изложбата участват над 100 български автори всеки с по едно произведение, селектирани от администраторите на Фейсбук групата “Купи изкуство, подкрепи художник”.

Онлайн галерията Купиизкуство.бг – www.buyart.bg стартира в края на 2020 година. Тя беше създадена заради повторното опустяване на галериите и музеите през втората вълна на пандемията от COVID-19. В годишния й план  влизат както общи изложби, така и кураторски проекти на авторите, представени във фейсбук групата “Купи изкуство, подкрепи художник”.

“Инициативата, създадена от художници за художници, цели не само да се подкрепяме взаимно, но и да се промени нагласата на хората към изкуството. Само така ще осъзнаем, че то има място във всеки дом”, подчертават организаторите.

Продължете понататък

Галерия

Националната галерия представя – Никола Танев. На път

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Навършиха се 130 години от рождението на Никола Танев – и в буквалния, и в преносния смисъл – един от най-колоритните български художници. Чрез архивни документи, скици и живописни творби от фондовете на Националната галерия и от колекцията на Неделин  Петров, изложбата в Националната галерия маркира географията на Таневите пътувания. Осъществявани винаги в кръга на европейското, те са и завръщания – към родното, домашното: добре познатото и винаги различното.

Няма друг български художник, пътувал толкова много като Никола Танев. Това е неговият начин на живот – да събира впечатления, за да работи, за да показва и да продава картините си. Неговите пътешествия са основен източник на вдъхновение и доходи. Пътува и за забавление, но понякога и като опит за започване на чисто, като радостно бягство, но понякога и като тъжно обръщане към отминалото.

За приблизително четиридесет години Танев обикаля значителна част от Европа: Париж, Венеция, Рим, Милано, Брюксел, Амстердам, Берлин, Мюнхен, Бон, Кьолн, Хамбург, Лондон, Стокхолм, Виена, Варшава, Краков, Прага, Загреб, Белград, Будапеща, Букурещ и т.н., и т.н., стига до периферията на Ориента. Преброжда цяла България: Подбалкана, Тракия и Родопите, Черноморието и Добруджа, старинни градчета и села. Едва ли има транспортно средство, което художникът да не е използвал. Докато пътува, наблюдава, скицира, живописва, изпраща стотици писма, много от тях чудесно илюстрирани, води подробни визуални дневници, фотографира, а после старателно реди и надписва снимките в албуми.

снимка:ПР

Част от маслените творби и от рисунките са представени в авторския дизайн на куратора,  експонирането на другите намеква за пощенски картички, толкова популярни за времето на художника.  Експозицията е съпроводена от албумно издание, в което илюстративният материал е допълнен с цитати от спомените на Никола Танев и снимки от архива на Националната галерия.

Изложбата бе подготвена и подредена през декември 2020, но поради епидемичната ситуация се представя на публиката едва сега, в началото на 2021.

Продължете понататък
Културапреди 2 седмици

Творба на Зуека в първата Национална оптимистична изложба

Lifestyleпреди 4 седмици

Коледна изненада от Coca-Cola свърза хора от цяла България 23 години по-късно

Музикапреди 2 седмици

Теодора Стефанова, прима-балерината на балет “Арабеск”, с двоен юбилей

Музикапреди 1 седмица

„LAST NIGHT“ на Поли Генова вече и в ефира на MTV Hits

Lifestyleпреди 3 седмици

Ники Илиев и Йоана Буковска в „Домът на българското кино“

Lifestyleпреди 3 седмици

Дани Владимирова започва да води уикенд емисиите по Bulgaria ON AIR

Културапреди 1 седмица

„Момчето нинджа 3“ носи поредна доза забавление за малчуганите

Обществопреди 1 седмица

БНТ със специална програма за клетвата на американския президент

Културапреди 1 седмица

Публикуван е вторият том от Курса по криминалистика на проф. д.ю.н. Йонко Кунчев

Обществопреди 5 дни

Българин спечели „Оскар” за военна история, негова книга в Amazon струва 579 долара

Горещо