Открийте ни и в

Lifestyle

Предстои Международна конференция на тема “Взаимодействието между механизмите за закрила на жертвите на трафик и предоставянето на убежище”

MIKA

публикувано

на

снимка: www.theironjen.com

Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) към Министерски съвет, Съвета на Европа и Върховния комисариат на ООН за бежанците в България (ВКБООН), съвместно с фондация “Ханс Зайдел”, организират международна конференция “Взаимодействието между механизмите за закрила на жертвите на трафик и предоставянето на убежище”, която ще се проведе в периода 23 – 24 юни 2015 г. в  хотел Хилтън, гр. София.

Събитието съвпада с 10 годишнината от създаването на Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на хора и четвъртия пореден период на мониторинг и оценка за прилагането на конвенцията в страните, които са я ратифицирали.

На конференцията ще присъстват представители на държавните институции, които имат отношение по проблема от съответните страни, както и от Съвета на Европа, ВКБООН, фондация „Ханс Зайдел“, Международната организация по миграция, Международния център за развитие на миграционните политики, представители на правните и академични среди, както и на неправителствения сектор от България, Гърция, Италия, Унгария, Малта, Македония, Полша, Сърбия, Испания, Швеция, Турция и Великобритания и др.

Хората, търсещи закрила все по-често стават мишена на каналджии, които могат да се възползват по различни начини от уязвимата ситуация, в която те се намират. С нарастването на броя бежанци, които търсят убежище в Европа, се увеличава и броят на потенциални жертви на трафик на хора. Европейските страни се съсредоточават предимно върху процедурите по оценка на молбите за предоставяне на статут за бежанци, както и върху условията по приемане на търсещите убежище. В тази връзка, специфичните нужди на жертвите на трафик на хора заслужават и по-особено внимание. Настоящето събитие ще даде една изключителна възможност да се определят рамките, в които Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на хора и Женевската конвенция за статута на бежанците от 1951 г. могат да си взаимодействат и да се допълват, така че да бъде осигурена възможно най-добрата закрила и подкрепа на пострадалите.

В тази връзка, участниците ще обсъдят основно проблемите, свързани с идентификацията на жертвите на трафик на хора в контекста на процедурите за предоставяне на статут за бежанци. Един от другите основни проблеми, който ще бъде разгледан е свързан с оценката на нуждите от закрила на жертвите, и по-специално положението на непридружените малолетни и непълнолетни лица. Дискусията ще бъде последвана от два работни модула, единият с фокус върху закрилата на жертвите, а другият върху ефекта от регламента „Дъблин III“ в контекста на трафика на хора.

Непосредствено преди събитието, г-н Герт Вестервеен, представител на ВКБООН пред Европейските институции в Страсбург заяви:

„Бежанците и търсещите убежище могат да се превърнат в жертви на трафик, особено във времето, в което безпрецедентен брой хора се опитват да се спасят от насилието и нарушаването на човешките права, и са принудени да преминават границите по нерегламентиран начин. Те напълно заслужават подходяща закрила и помощ, чрез международните инструменти, които могат да ги осигурят.“.

„Тъй като редица европейски страни са изправени пред масивни вълни от мигранти, много от тези хора са в риск да се превърнат в жертви на трафик, когато веднъж достигнат до страните на дестинация. Изключително важно е идентификационните процедури за жертви на трафик на хора да работят добре, така че те да могат да се възползват от подкрепата и закрилата, гарантирани от Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на хора.“, заяви г-н Джанлука Еспозито, представител на Съвета на Европа.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Lifestyle

Невен Дилков стана председател на Борда на ecta

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

За първи път българин оглавява управителния съвет на влиятелната европейска организация с над 20-годишна история

Невен Дилков, основател и управител на Нетера, стана председател на Борда на директорите на Асоциацията за европейски конкурентни телекомуникации ecta (European Competitive Telecommunications Association).

Той е първият българин в над 20-годишната история на организацията, който застава начело на управителния й съвет. Членовете на ecta го избраха на отчетно-изборно събрание на 18 януари 2021 г.

ecta представлява интересите на стотици водещи телекомуникационни оператори и доставчици на цифрови решения в цяла Европа. Асоциацията отстоява регулаторния и търговски интерес на своите членове, като гарантирането на справедлива регулаторна среда и конкуренция при равни условия.

„Заемам поста с ясната цел да постигаме конкретни резултати! Ще се постарая да подпомогна организацията в посока на това да е по-активна и да води съществени разговори с регулаторите и със законодателите, когато има нужда и възможност да се влияе за подобряване на конкурентната обстановка в телеком индустрията в цяла Европа“, коментира Невен Дилков.

Той подчерта, че ще продължи да работи за утвърждаване на принципите на организацията:

„ecta винаги е защитавала позицията, че конкуренцията движи пазара, а малките и средни оператори са гръбнакът на икономиката. Те са пионерите и проводниците на добрите практики в телеком индустрията – добро и качествено обслужване, голям процент инвестиции спрямо приходи, иновативни и качествени услуги, по-благоприятни и достъпни условия за крайните потребители“, допълни Невен Дилков.

Като основател и управител на най-големия независим телеком в България – Нетера, Невен Дилков има над 25-годишен опит в индустрията. Той е член на Борда на директорите на ecta от 2018 г. На 30 март 2020 г. става негов зам.-председател, а на отчетно-изборното събрание, проведено на 18 януари 2021 г., е избран за председател.

Невен Дилков участва в управителните органи и на редица други организации като Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО), Сдружението за електронни комуникации и др. Член е на Експертния обществен съвет за управление на регистрите “.бг” и “.bg” към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Невен Дилков е основател и собственик също и на глобалната платформа за обмен на данни NetIX. Заедно с партньори и колеги той създава и развива и до днес мащабни бизнес проекти като Neterra.TV, Cloudware.bg, NetFleet.bg, Sofia Data Center.

Учил е компютърни науки в Tsinghua University, Китай, и е завършил с отличие и cumma sum laude West Virginia Wesleyan College, САЩ.

В Борда на директорите на ecta, считано от 1 януари 2021 г., влизат:

 • Г-н Невен Дилков, управител на Neterra – председател;
 • Г-жа Тициана Талеви, отговорник по регулаторните въпроси на Fastweb – заместник-председател;
 • Г-жа Анна Бигот Anna Bigot, съветник по европейските въпроси на Bouygues Europe;
 • Г-н Джем Челебилер, главен изпълнителен директор на Turknet;
 • Г-н Пабло Фрейре, главен стратегически директор на Masmovil;
 • Г-жа Кери Гилдер, главен изпълнителен директор на Colt Technology Services;
 • Г-н Максим Ломбардини, заместник-председател на Съвета на директорите на Iliad;
 • Д-р Марк Шютце, член на Съвета на директорите на Drillisch Netz AG.

ecta е общоевропейска проконкурентна търговска асоциация, която представлява повече от 100 от водещите телекомуникационни оператори и доставчици на цифрови решения в Европа. Членовете на ecta споделят убеждението, че конкуренцията е най-добрият двигател за ефективни инвестиции и най-големият стимул за иновации. Тя води до по-голям избор и ползи за гражданите и бизнеса, както и за европейската икономика като цяло. За повече информация относно дейността на ecta посетете ectaportal.com.

Продължете понататък

Lifestyle

В „Нощта на шампионите“ общо 28 българи ще получат отличия

MIKA

публикувано

на

от

Министерството на Младежта и Спорта, заедно с Българския Спортен Тотализатор, ще наградят за поредна година личности, допринесли за развитието на спорта в България на церемонията „Нощта на шампионите“.

За 6-а поредна година 28 българи ще бъдат наградени за своите спортни постижения по време на тазгодишното издание на церемонията „Нощта на шампионите“. Организатори на събитието са Министерството на младежта и спорта, съвместно с Българския спортен тотализатор. Церемонията ще се състои тази неделя, 24.01. от 17:00 ч., а всеки ще може да стане свидетел по БНТ 1 и БНТ 3 в реално време.

Спортният тотализатор ще осигури на победителите парична награда в размер на 185 000 лв., за да възнагради усилията им през изминалата 2020 г. Тя ще бъде разпределена между излъчените печеливши спортисти в шест различни категории:

 • Спортист № 1 на България
 • Треньор № 1 на България
 • Спортист с увреждания № 1 на България
 • Млад спортист до 23 години № 1 на България
 • Млад спортист до 18 години № 1 на България
 • Млад спортист до 16 години № 1 на България

Освен номинираните спортисти и треньори, на награждаването ще присъстват и бележити личности, допринесли значително за развитието на спорта в България. Те имат честта да получат най-високото отличие в тази област – “Венец на победителя”, което ще бъде връчено лично от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

„Венец на победителя“ ще бъде връчен на 12 личности, допринесли за прославянето на българския спорт. Сред тях са не само именити спортисти, но и треньори, ръководители на спортни организации и журналисти. Орденът е считан за една от най- престижните награди в сферата на спорта. Носители на тазгодишната награда са имена като Ивайло Маринов и Петър Лесов, Олимпийските шампиони Ваня Гешева (кану-каяк), Асен Златев (вдигане на тежести), Йордан Биков (вдигане на тежести), Светла Оцетова (гребане) и Здравка Йорданова (гребане), единственият българин, играл в Националната баскетболна асоциация, Георги Глушков, световната шампионка по художествена гимнастика Бианка Панова, двукратният световен и европейски шампион по борба Живко Вангелов и други.

Продължете понататък
Lifestyleпреди 4 часа

Невен Дилков стана председател на Борда на ecta

Културапреди 4 часа

„Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен – любовта в изкуството и изкуството на любовта

Tехнологиипреди 6 часа

Нов 4K UHD монитор Philips впечатлява със своите цветове и скорост на прехвърляне на данни

Кинопреди 7 часа

Награждаваният турски сериал „Вътрешен човек“ с премиера по TDC

Lifestyleпреди 7 часа

В „Нощта на шампионите“ общо 28 българи ще получат отличия

Lifestyleпреди 8 часа

София през погледа на „Софиянци“ – в нова документална поредица по Bulgaria ON AIR 

Lifestyleпреди един ден

TouchMenu навлезе и в сегмента на приложенията за хотели

Музикапреди един ден

Соня Йончева и Пласидо Доминго с Гала концерт в сърцето на София

Обществопреди един ден

Тони гостуват в „Музика, музика“ по БНТ 1

Обществопреди един ден

Българин спечели „Оскар” за военна история, негова книга в Amazon струва 579 долара

Горещо