Connect with us

Lifestyle

Предстои Петото издание на Националния Фестивал на Лавандулата

Avatar

Публикувано

на

Lavender FEst Bazar

снимка: ПР

В своите досегашни общо осем издания в две национално значими лавандулови дестинации – Добруджа и Тракия (с. Средно Градище и гр. Генерал Тошево) фестивалът се радва на голяма популярност.

От 2014 г. Средно Градище, община Чирпан, е основен организатор и гостоприемен домакин на фестивал. Уютно сгушено в полите на Сърнена Средна гора, гостоприемното селце ежегодно приема гости от страната и чужбина, а неговите приветливи жители отварят домовете и сърцата си за всичи почитатели на омайната лавандула.

Идеята за Фестивал на Лавандулата e вдъхновена от водещата роля на България в лавандуло-производството и значението на тази индустриална култура върху развитието на съвременното земеделие в страната ни. От 2012 г. насам България е безспорен световен лидер в отглеждането на лавандула и добив на лавандулово масло.

Събитието е неделима част от културния афиш на двете общини и всяка година е очаквано от организатори, участници, жители и гости с огромно нетърпение. Фестивалът се организира през втората половина на м. Юли, в края на лавандуловата жътва. Празниците, посветени на лавандулата, се радват на голям интерес от страна на земеделци, агро-специалисти, производители на етерични масла, представители на местната администрация и държавните структури от сектор „Земеделие“, жители и гости на китна Тракия и плодородна Добруджа.

Advertisement

Lavender Fest Girls

снимка: ПР

За изминалите четири издания Лавандуловият празник е посетен от над 16 000 души. В подготовката му освен Организационния комитет вземат участие две общини – Чирпан и Генерал Тошево, Дестилерия Пъстрово, Винарна Мидалидаре, ТД „Средногорец“ – гр. Чирпан и  читалищата от двата региона.

На сцената на фестивала специални гости бяха четири утвърдени и популярни Български звезди, любими фолклорни формации, над 500 различни участници, творци, певци, музиканти, фотографи, художници и приложници представиха своя талант и артистични произведения.

Бе извървяна над 100 км. Лавандулова туристическа пътека, ежегодно организирана от Туристическо дружество „Средногорец“- гр. Чирпан; Бяха представени 15 уникални модела на ретро-автомобили и 4 автентични ретро-мотоциклета, взели участие в ретро-парада през 2016 г.. Бяха проведени два футболни турнира и геройски спечелени две Купи на Лавандулата. Фестивалът беше домакин на осем Лавадулови базара, осем Детски работилници и избра своите осем прекрасни Кралици на Лавандулата!

За организаторите петото издание е малък юбилей, за който предвиждат гала-концерт на една от най-утвърдените и обичани звезди на българската популярна музика – Глория, отпечатване на паметна брошура, отразяваща събитията и постиженията на Фестивала до момента, както и кратка история на участниците в неговите досегашни издания.

Advertisement

Предстои издаването на Лавандулова карта на България, разработване на концепция за лавандулов туризъм в двете основни лавандулови дестинации и продължават усилията по отношение на популяризиране на празника в страната и чужбина.

Continue Reading
Advertisement