Connect with us

Кино

Премиерата на „TINA“ на HBO предстои

Avatar

Публикувано

на

Screen Shot 2021 02 10 at 2.55.54 PM

снимка: ПР

TINA на HBO, документален филм от печелилите награди Academy Award® режисьори Dan Lindsay, T.J. Martin и Lightbox, продуцентската компания, основана от носителя на награди Academy Award продуцент Simon Chinn и печелилия Emmy® продуцент Jonathan Chinn, заедно с носителя на награди Emmy продуцент Diane Becker, е разкриващ и интимен поглед към живота и кариерата на музикалната икона Tina Turner, начертала невероятния си възход към ранна слава, персоналните и професионални борби в живота си и още по-невероятното си възраждане като глобален феномен през 80-те. Документалният филм дебютира в събота, 27 март (8:00 PM- 10:00 PM ET/PT) по HBO и ще бъде достъпен за гледане и по HBO Max.

Този откровен, динамичен разказ съдържа проницателни интервюта със самата Tina, проведени в родния й град Цюрих, Швейцария, и с най-близките й хора. Той също така включва изобилие от невиждани досега кадри, аудио записи и лични снимки, разказващи дълбока и увлекателна история за кралицата на рок ен рола в цялата й сложност.

Прес есента на 1981, борейки се да постигне значимост на кариерата си, Tina Turner провежда интервю с Carl Arrington, музикалния редактор на People Magazine.  Пет години по-рано тя подава молба за развод с Ike Turner, съпруг и музикален партньор над 16 години. Заедно те изкачват класациите и написват музикална история с хитовете си “A Fool in Love”, “River Deep – Mountain High” и “Proud Mary”. Извън сцената изглеждаше, че имат добър брак и семеен живот.

Историята, която разказва на Carl, е искрен и мъчителен разказ на насилие и мъчение, от които е страдала по време на брака си, и смелото бягство, което предприема след години травма. Статията е първата от много, които ще затвърдят  образа на Tina като оцеляващ, помагащи да задвижат историята по завръщането на изключителната й, но и невероятна кариера.

Advertisement

Изгубила всичко освен името си при развода, Tina прекарва няколко години в Лас Вегас, пеейки в кабаретни клубове и появявайки се по различни телевизионни предавания. През 1983, на възраст от 44 години, тя записва албума “Private Dancer” за само две седмици и бързо се превръща в комерсиална и оценима сензация. Сингълът “What’s Love Got To Do With It” стана първия й и единствен неин номер едно в класацията Billboard.

Пристига Tina 2.0. “Private Dancer” продаде над 12 милиона копия по света и циментира Tina като истинска супер звезда. Тя е изпълнявала с Mick Jagger в LiveAid, печелила е редица Grammy и е написала бестселинг автобиографията  “I, Tina.” През 1988 Tina изпълнява пред чупеща рекорди тълпа от 180,000 души в Бразилия. През 1993 за живота й се прави филм с участието на Angela Bassett като Tina. Славата й расте, както и идентичността й като културен символ, превръщащ се във въплъщение на сила и устойчивост за феновете си. Насаме, тя се бори с описанието на оцеляващ, който оформя по-късните й живот и кариера с опити да се освободи от миналото.

В допълнение на зашеметяващото количество архивни кадри в 60 години, документалният филм включва интервюта с Angela Bassett; Oprah Winfrey; журналиста Kurt Loder, който съвместно е писал “I, Tina”, автобиография, която вдъхновила филма; драматурга Katori Hall, написал “Tina – The Tina Turner Musical”; и съпруга и бивш мениджър Erwin Bach, сред много други.

TINA стига до емоционален завършек с Tina Turner, която прави поклон по време на откриващата вечер на Бродуей мюзикъла, посветен на живота й подходяща лебедова песен за невероятно талантлив изпълнител, който смело казва своята истина за домашното насилие и отказва да позволи на годините, пола или трудното минало да стоят на пътя й. TINA е отпразнуване на огромния талант на Tina Turner, невероятно пътуване към глобална слава и собственото й приемане на статуса на обичан и уважаван оцеляващ.

HBO Documentary Films представя TINA, продукция на Lightbox, режисирана от Dan Lindsay и T.J. Martin; продуцирана от Simon Chinn, Jonathan Chinn, Diane Becker; изпълнителен продуценти Erwin Bach, Tali Pelman, Will Clarke, Andy Mayson, Mike Runagall, David Gilbery, Charles Dorfman. За HBO: изпълнителни продуценти, Nancy Abraham и Lisa Heller.

Advertisement