Connect with us

Общество

Премиера на спектакъла „Монетата“ с автор и режисьор Боян Крачолов

Avatar

Публикувано

на

2077376

снимка: Косьо Хаджигенчев

Победителят в четвъртото издание на „Конкурс за нова пиеса“ на Нов български университет на тема „Парите“ – Боян Крачолов, представя пиесата си „Монетата“ на сцената на Младежки театър „Николай Бинев“. Премиерата на спектакъла е на 19 декември 2020 г., в 19:00 ч. ( Камерна зала).

Младият режисьор Боян Крачолов е изправен пред нелеката задача да постави собствения си текст на театрална сцена. В реализацията на пиесата си той въвлича актьорите Стефан Мавродиев, Станка Калчева, Светослав Добрев, Рая Пеева, Георги Гоцин, Александър Хаджиангелов.

Сценографията и костюмите са на Елена Иванова, а автор на музиката е Мария-Каролина Койнова.

„Текстът разиграва иронично темата творец – пари в един категоричен фигуративен изказ. Въпреки иронията обаче в него все още дреме копнежът по общество, в което би било възможно творчеството да не се обвързва с пазара.“, споделя председателят на журито на Конкурс за нова пиеса на НБУ проф. Виолета Дечева, д.н., в предговора към сборника „Пиеси за парите“, 2020 г.

Advertisement

Накратко за авторът

Боян Руменов Крачолов (р. 1992, София) завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Режисура за драматичен театър“ в класа на проф. Иван Добчев, а впоследствие и магистратура по философия в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Сред режисьорските му работи са „Малък Динамит“, „Мишеловката“, „Това не е Хамлет“, „Палата №6″ и други. Автор е и на една книга с кратки прози – „Църква от сънища“.

Поставянето на пиесата „Монетата“ на театрална сцена е една от възможностите, които Конкурс за нова пиеса на НБУ дава всяка година на победителя.

Новата тема на петото юбилейно издание на Конкурса е „Свободата“. Младите автори могат да изпращат своите драматургични текстове до 15 януари, 2021 г. на dramacontest@nbu.bg

Петима от тях ще получат възможността да работят върху своите произведения с писателя Георги Господинов в Лабораторията за писане на пиеси през февруари, 2021 г.

Advertisement

Конкурс за нова пиеса се провежда с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г..

Continue Reading
Advertisement