Connect with us

Музика

„Приказки за тромпет” от Фортисимо Фамилия

Avatar

Публикувано

на

8ada8b01a991faf3f98f4a7470382ef6 XL

На 28 март (събота) и 29 март (неделя) в Камерна зала „България“ ще звучи вълнуващата „Приказка за тромпет“ на Фортисимо Фамилия. Най-малките почитатели на музиката ще могат да се насладят на блестящия звук на тромпета, с помощта на Петър Македонски (солист), Сандра Петрова (актриса) и Диан Чобанов (диригент). Сценарият е проект на Александър Чобанов, който е познат от екипа на филмите „Под прикритие“ и „Четвърта власт“.

„Приказки за тромпет“ е концерт, който ще запознае децата и техните родители с историята и особеностите на инструмента. Специален гост за концерта ще бъде Главният диригент на Държавна опера – Пловдив  – Диан Чобанов, чието име е известно не само в България, но и на престижни европейски сцени. Чобанов е Главен диригент на Хърватския камерен оркестър в Загреб и постоянен гост диригент на камерния оркестър на Шьонбрун във Виена. Има богат опит като гост диригент в Бразилия, Южна Америка, Израел, САЩ и други.

Солистът на концерта Петър Македонски е подбрал да изпълни произведения, които са забавни, съобразени с възрастта и интересите на децата, но едновременно с това показват тромпетовото изкуство в целия му блясък и сложност. В програмата влизат „Полета на бръмбара“от Римски Корсаков, „Музика на водата“ от Хендел, „Междузвездни войни“ на Джон Уилямс и др. Популярен със своя музикален талант, Петър Македонски е солист-тромпетист в състава на Симфоничния оркестър на БНР, бил е първи тромпет в оркестъра на Националната опера и балет и в Софийска филхармония.

На сцената ще бъде и актрисата Сандра Петрова, която се утвърди като един от най-обичаните актьори на Фортисимо Фамилия. След като спечели сърцата на деца и родители в „Приказки за тромбон и туба“, тя се завръща с още повече заразителната енергия. В младежките си години Сандра се насочва към кукления театър и завършва НАТФИЗ в класа на проф. Дора Рускова. По-късно участва в някои от епизодите на предаването „Аламинут“, дублира детски филми, част е от предаването „Бърколино“ по БНТ и още куп други неща, които я свързват по особен начин с децата.

„Приказки за тромпет” е един от най-любимите концерти на Фортисимо Фамилия, тъй като именно с него преди три години стартира програмата за фамилни концерти класическа музика на Максим Ешкенази.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement