Connect with us

Култура

„Приключенията на мотовете“ е вече на световния книжен пазар

Avatar

Публикувано

на

Book eng

Прекрасната детска книга „Приключенията на мотовете“ на талантливата млада авторка Радостина Николова отлита за далечен Дубай, където ще бъде разпространена чрез най-посещавания интернет портал за детски стоки MUMZWORLD.COM. Популярният сайт се радва на многомилионна аудитория и е един от основните канали за предлагане на чуждестранни стоки в арабската държава.

Пухкавите и добродушни същества, родени от неспирно вилнеещото въображение на Радостина Николова, са едни от най-впечатляващите образи в детската ни литература през последните години. Мотовете живеят в гардероба – шарени, досущ като любимите ни дрехи. Тревожи ги увеличаващата се дистанция между хората, тъгата, затварянето в себе си и все по-голямото влияние на технологиите в нашето ежедневие. Тяхна мисия е да помагат на хората и да правят света по-добър. И ако цената за това да видим играещи деца на детската площадка е няколко срязани кабели за интернет, то мотовете с радост поемат отговорността.

Любопитна и вълнуваща е историята на авторката и създаването на първата книга от поредицата „Приключенията на мотовете“. Финансирането й лишава Радостина и съпруга й от обичайния след всяка сватба меден месец. Тя се посвещава на мечтата си, подкрепена от своята половинка и резултатите не закъсняват. Първата част от поредицата книги за мотовете грабва първа награда на престижния конкурс за детска литература „Бисерче вълшебно“, справяйки се с конкуренцията на повече от 90 заглавия от цял свят.

Мотовете са тук, за да напомнят на децата и всички нас колко важен е контактът с близките. Те ни предупреждават за опасностите от потапянето в света на компютрите и телевизията, отричат насилието, обидите и завистта.

Книгата прави смел опит да възпита у най-малките някои важни ценности: контакта с хората, правилното хранене, изслушването и доверието в по-възрастните, чистотата и хигиената, взаимното уважение и разбирателство, разликата между дробро и зло и т.н.

Advertisement

„Хората не са нещастни, Мукс. Те просто не знаят как да бъдат щастливи по друг начин. Отвикнали са…”

Из „Приключенията на мотовете”

„Приключенията на мотовете” е увлекателно четиво за деца, което поучава, интригува и говори на език, предизвикващ усмивка както в малчуганите, така и в техните родители.

„Ние възрастните също имаме какво да учим от тези чудати същества, сгушени невидими в гардеробите ни, които носят в себе си огромно добро сърце под пластовете шарена козинка. Не ги познаваме, но те имат нужда от нас. И ние имаме нужда от тях. Защото мотовете ни напомнят, че доброто винаги ще съществува.”

Continue Reading
Advertisement