Connect with us

Култура

„Прислужница“ – книгата, която трогна президента Барак Обама

Avatar

Публикувано

на

cover Maid jpg

Финалист на наградите Goodreads в категория „Мемоари“, една от най-значимите книги за 2019 г.според Amazon, New York Times и Washington Post и препоръка от читателския списък на президента Барак Обама. „Прислужница“от Стефани Ленд е трогателна история за живота на бедните в страната с неограничени възможности. Изповед на една майка, която чисти домовете на богатите, докато се бори да осигури храна и подслон за собственото си дете.

„Прислужница“разказва личната история на Стефани Ленд, но всъщност дава глас на работещите бедни. Емоционален и въздействащ разказ за това колко малко струва работната ръка и колко много тежи човешкото достойнство.

Стефани Ленд започва своята безкомпромисна и отрезвяваща история от момента, в който животът ѝ излиза от релси – без образование и без пари, тя се оказва в позицията на самотна майка без перспективи и шансове за реализация. Разчитайки единствено на собствените си сили, Стефани се учи да оцелява и да се адаптира към ситуацията. В името на детето си многократно измества границите на своите възможности и работи неуморно, за да му осигури стабилност. От негостоприемната и безнадеждна обстановка на приюта, в който дъщеря ѝ прави първите си стъпки, до огромните къщи на богатите, чиито стаи Стефани трябва да чисти и подрежда, тя попада на различни хора и разчита техните истории сред натрупаните вещи и торби с боклук. С внасянето на ред в чуждите домове тя постепенно успява да подреди и собствения си живот и най-после да се оттласне от дъното. Но страхът, че нещо може да се обърка и да я завлече обратно надолу, е призрак, който винаги я преследва. И едновременно с това – нейният най-голям стимул да не спира да се бори.

„Прислужница“е вдъхновяващ разказ, който спечели симпатиите на стотици хиляди читатели и привлече вниманието на филмовата индустрия. Едноименният сериал по Netflix получи три номинации за телевизионната награда „Еми“, включително в категория „Най-добра актриса в лимитиран сериал“.

Continue Reading
Advertisement