Открийте ни и в

Класическа

Програмата за концерта на Strauss Capelle Vienna в София

Avatar

публикувано

на

снимка: ПР

Кои произведения ще чуем на живо, изпълнени от оригиналния оркестър на Йохан Щраус

Остава по-малко от месец до концерта на Strauss Capelle Vienna, оркестърът, основан от самия Йохан Щраус, който гостува за първи път у нас на 1 декември в Зала 1 на НДК.
След смъртта на Йохан Щраус-баща през 1849 г. синът му Йохан Щраус поема оркестъра. За да може да откликне на големия интерес за участия и едновременно да работи на различни места, Strauss Capelle се разделя на три по-малки оркестъра, разпределени между тримата наследници на династията Щраус, които изпълняват с едно и също име. Така Йохан Щраус-син обикаля в САЩ, Йозеф Щраус в Санкт Петербург, а Едуард Щраус остава във Виена.
След смъртта на Йохан Щраус-син през 1899 г. оркестърът се спира дейността си за известно време, за да се събере отново през 1977 г. и да продължи традицията на Strauss Capelle – единственият наследник на оригиналния оркестър на Йохан Щраус-баща.

Днес оркестърът Strauss Capelle Vienna с гордост представя най-известните творби на семейство Щраус по света. Сред тях, разбира се, са и произведенията, които Strauss Capelle Vienna ще изпълнят на родна сцена, като „Радецки марш“, оп. 288, композиран от Йохан Щраус-баща и посветен на фелдмаршал Йозеф Радецки. От маршовете ще чуем още „Египетски марш“ ,
оп. 335, „Персийски марш“, оп. 289 и др. Програмата включва и някои от най-популярните валсове, сред които „Приказки от виенската гора“ , оп. 325, “Хубавия син Дунав” , оп. 314, “Рози от юг” , оп. 388 и “Пролетни гласове” , оп. 410. От около 20 произведения, които Strauss Capelle Vienna ще изпълнят в зала 1 на НДК, ще се насладим и на най-известните полка шедьоври. Такива са „ Трик-трак“ , оп. 214, бързата полка „Тик-так“ , оп. 365, „Vergnügungszug“ , оп. 281 и „ Unter Donner und
Blitz“ , оп. 324. Разбира се, ще чуем и няколко класики в галоп – предшественика на полката, като „Banditengalopp“, оп. 378 и „Seufzer Galopp“, оп. 9.
В програмата са включени и две произведения на Йозеф Щраус, сред които бързите полки “Bahn frei“ и “Jockey Polka“ , оп. 271. Ще се докоснем и до няколко увертюри, като „Една нощ във Венеция“ на Йохан Щраус и други.
Ако не искате да пропуснете единствения по рода си оригинален оркестър на великия Йохан Щраус в София, побързайте със закупуването на билетите, защото Зала 1 на НДК е почти РАЗПРОДАДЕНА .
Билетите за концерта на Strauss Capelle Vienna у нас може да намерите в билетен център НДК, OMV, в мрежата на Eventim.bg и онлайн на: http://bit.ly/STRAUSS-SOFIA
Следете събитието на официалната му Фейсбук страницa: https://www.facebook.com/events/232178150869656/ и на официалната Фейсбук страница на 5PT: https://www.facebook.com/5ptbg/

Реклама