Открийте ни и в

Общество

Проектът “CLASH! среща на класическия и съвременния танц 

MIKA

публикувано

на

снимка:ПР

Как пандемията от КОВИД-19 променя световната сцена 

Премиерният спектакъл “FRACTUS”  на Дерида денс център с хореограф Живко Желязков, визуален артист Владислав Илиев и автор на музиката Иван Шопов, е част от международния проект “CLASH!“, който среща съвременния танц и класическия балет. Тази среща създава платформа за нови форми в танцовото изкуство.

В продължение на две години компании от Италия, Португалия, Полша, Чехия и България работят съвместно по реализацията на спектакли. Водещ партньор е Балетът на Рим, а от българска страна е Derida Dance Center.

Заради пандемията от COVID-19 проектът стартира с регулярни международни срещи, но се реализира онлайн, а премиерните спектакли се показват пред публика само в страните, където епидемиологичната обстановка го позволява.

Проектът се занимава както с проблемите, които COVID-19 създаде пред артисти, хореографи, танцьори от цял свят, така и с основната си тема за тренинг, мениджмънт, комуникация и нови публики в различните форми на съвременния танц.

“CLASH!“ акцентира върху процеса на преминаване от “живото”към “дигиталното”създаване и представяне на танцовото изкуство.

“Clash!” ще завърши с финална конференция “Проектът CLASH!: заключения и отправни точки” на 17-ти февруари от 17 ч., която ще бъда достъпна на /http://www.clashproject.eu/ и @clashprojecteu с участитето на шестте организации партньори в проекта: Balletto di Roma (IT), Sapienza University (IT), Derida Dance Center/ Art Link Foundation (BG), Polish Dance Theatre (PL), 420PEOPLE (CZ), Companhia de Dança de Almada (PT).

Конференцията ще направи “виртуалната среща”между различни страни и европейски партньори отново възможна.

Проектът “CLASH!Когато класическият и съвременният танц се сблъскат и образуват нови форми” е съфинансиран от Програма “Творческа Европа”на Европейския съюз: Grant Agreement n° 2018 – 2032 /001 – 001, а за българското участие от Програма “Култура”  на Столична Община и Национален Фонд “Култура”.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Lifestyle

Значението на аминокиселините за нашето физическо и психическо здраве

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Кои са най-добрите хранителни източници, с които да си осигурим допълнителен прием на аминокиселини?

Стресът, забързаното ежедневие и прекаленото психическо и физическо натоварване обикновено засягат цялото ни тяло, ставаме напрегнати и нервни, започваме да имаме проблеми с концентрацията, а в дългосрочен план енергийните и минералните ни запаси се изчерпват по-рано. Въпреки това, с балансирана диета, допълнителен прием на аминокиселини, необходими за изграждане на мускулите, и с достатъчно почивка, можем бързо да попълним запасите си. 

Когато става дума за физическо и психическо здраве, аминокиселините се споменават рядко, въпреки че тези органични съединения са градивните елементи на нашето тяло. Знаете ли, че цели 20% от тялото ни е изградено от протеини? 

Аминокиселините са в основата на изграждането на протеините и са най-разпространените компоненти на човешките мускули и други тъкани след водата. Има аминокиселини, които тялото ни може да създаде само при определени условия.

Такава аминокиселина е L-аргинин, чиято основна функция е да увеличи произвеждането на азотен оксид. Тъй като азотният оксид има съдоразширяващ ефект, L-аргининът подобрява кръвообращението, както и достигането на кислород, хранителни вещества, течности и хормони до клетките, освен че ускорява зарастването на рани в случай на наранявания.

Друго такова хранително вещество, производно на аминокиселина, е ацетил L-карнитин, който помага на клетките да се метаболизират. Множество проучвания показват неговите многобройни ползи за физическото и психическото ни здраве. Той има положителен ефект върху функциите на мозъка, стимулира паметта, подпомага активното мислене и намалява чувството на умора. Благодарение на неговата роля в процеса на разграждане на мазнините, той е смятан за изключително полезен помощник в борбата с излишните мазнини и се предлага и като хранителна добавка.

Въпреки че L-аргининът и ацетил L-карнитинът се произвеждат в нашата „вътрешна кухня“, тоест от нашето тяло, е важно да знаем, че физическият и психически стрес, динамичният начин на живот и интензивните тренировки могат да намалят тяхното произвеждане и дори да доведат до дефицит. Затова е важно да си подсигурим и допълнителен прием.

Знаете ли с кои напитки и храни можете да си набавяте допълнително аминокиселини в ежедневието си? 

Доказано е, че когато се приема от храна или напитка, се усвоява по-добре от организма, отколкото като хранителна добавка. Ацетил L-карнитинът се съдържа главно в червените меса и рибата, както и в яйца и някои млечни продукти, докато естественият източник на L-аргинин са орехите, слънчогледът, кафявият ориз и овесът, но и двете аминокиселини се намират също и в някои качествени енергийни напитки например. Приемът от външни източници е особено важен за активните спортисти, но също се препоръчва и при дейности, било то работа или хоби, които изискват дългосрочна, относително ниско интензивна физическа активност, и постоянна концентрация, като работа в офиса или компютърни игри.

Продължете понататък

Общество

8m/s с нов сингъл

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Metalcore/hardcore формацията 8 M/S представи своят нов сингъл. Песента идва седмица след като групата обяви своя нов вокалист.
Парчето носи името “LEECH” и е част от предстоящия сплит на групата със софийската beatdown група NEVER PREY.

Продължете понататък

Горещо