Connect with us

Интервю

Промяната в действие: жените в IT сектора

Avatar

Публикувано

на

MG 0246 1

снимка: ПР

Промяната в действие: IT секторът еволюира, жените имат своята устойчива позиция в него 

Анна Палазова е част от екипа на „Зариба“, една от най-проспериращите родни компании на международния пазар. Създадена през 2007 г.,  стартира като амбициозна млада компания, която първоначално трупа опит, работейки по проекти на “Уолт Дисни”, а по-късно и на Hartzourd и Upjers и черпи богат опит и експертиза от успешно партньорство с  големи имена в гейминг индустрията като LG, Samsung, Какао и много други. Имаме удоволствието да чуем от нея малко повече за мястото на жените в сектора и предоставените им възможностти да изразяват себе си и да постигат кариерни върхове.

Според твоят опит, как се чувстват жените в тази изцяло доминирана от мъжете среда на IT сектора?

Определено колегите ми мъже са повече от жените. И все пак, мога да каже, че през последните години се наблюдава тенденция на разчупване на статуквото. Все повече жени се ориентират към професии в  ИТ сферата или гейминга. Например за позиция QA (или тестер), кандидатките жени са почти колкото кандидатите мъже. В нашата компания имаме и отличен екип от дизайнерки, а през годините сме работили и с жени програмистки. Факт е, че те са по-малко от мъжете, но въпреки това вярвам, че е въпрос на време, везните да се уравновесят. А за себе си, като човек, който е в този бранш от години, мога да кажа, че се чувствам чудесно, защото работата в Гейминг компания е прекрасно предизвикателство за ума. Постоянно уча нови неща, за да съм в крак с динамиката на бранша, а това ме прави щастлива и ме държи будна. Разнообразието на задачите ми и проектите, по който работя ме карат да се чувствам пълноценна и точно на мястото си.

Advertisement

Comp 1 00744 1

снимка: ПР

Zariba е история на успеха, защото продава продукцията си на няколко континента и се опитва да развива локалния IT сектор, а сега и мащабния план на основателя й, да превърне Варна в творчески и технологичен хъб. Откъде е това желание да се инвестира в локалната среда, след като успехите са основно навън?

Политиката на компанията е свързана с т.нар локален патриотизъм, т.е ние искаме да работим с българи и най-вече с хора от Варна, защото опитът ни е показал, че тук имаме изключителни професионалисти. Собственикът на компанията Радостин Петров е много далновиден човек и той смята, че Варна може да се превърне в гейминг столица на България. А това е нещо постижимо и реално ние работим точно в тази посока. Имаме чудесен пример в лицето на Румъния и Полша, как малки държави, могат да са световен конкурент на утвърдени имена в бранша. Ние също вървим по този път и искаме България и Варна да станат притегателен център не само за родни разработчици и геймъри, но и за такива от различни държави.

Каква е тайната на успеха на Zariba? Кой е основният мозък, който предусеща промените и тенденциите и ги следва, а много често ги и създава?

Тайната на успеха нa Zariba се казва Радостин Петров. Той е човекът, който дава правилната посока на компанията и знае как да реагира в това бурно море на вечни промени, каквото е нашият сектор. Професионалист с над 20 години опит, той успява да еволюира в бизнеса до ниво, в което може да задава посока и да създава нови правила за работа.

Advertisement

Какво забелязваш ти, като човек отвътре, за есенцията на този бизнес – какво е важно, какво се търси, защото въпреки годините, тази индустрия се оказа устойчива?

Индустрията наистина е устойчива, защото има своите потребители и почитатели. Има и огромен брой хора, работещи за нейното развитие и разрастване. Игрите успяват да събудят различни емоции в играчите, те задоволяват потребности на най-различни нива. Могат да бъдат съвсем прости от т.нар кежуъл игри, могат и да са сложни ММО светове. Във времето Zariba е изградила богато портфолио от над 30 игри с локализации на повече от 12 езика за всички платформи. Част от компанията са били успешни проекти като многоплатформена детска MMO, IQ и т.нар. brain games, игри с виртуална реалност, игри с геймификация и много др. A най-успешният ни бранд “Казуалино” е разработчик и доставчик на онлайн социални игри. Неговият профил е с насоченост към картови и бордови игри на различни езици. Имаме и още доста проекти, като ги давам за пример, за да покажа, че за да сме част от бизнеса, трябва постоянно да еволюираме и да търсим посоката. А най-грешно би било да стоим на едно място и да чакаме нещо да се случи. Ние успешно следваме световните тенденции, но успяваме да ги пречупим през собствената си призма, за да ги използваме по най-добрият за нас начин. Ако нещо не работи или не ни дава очакваните резултати, то го приемаме за безценен опит и стъпало към следващ успешен проект.

Нейният създател Радостин Петров е човек с огромен опит в ИТ индустрията и редприемачеството и като такъв полага основите на една стабилна компания каквато е  “Зариба”. След успешно начало в аутсорсинг направление, през 2009 г. “Зариба” се профилира в разработване на собствени мобилни игри, които жънат успех по основните магазини (Apple App Store, Android, Windows, Amazon) и редица алтернативни пазари с над 20 милиона тегления. Продуктът, с който става разпознаваема е играта Bubble Shooter Adventures, създадена през 2009 г. като тя е една от първите игри в App store. Zariba изгражда във времето богато портфолио от над 30 игри с локализации на повече от 12 езика за всички платформи. Компанията успешно маркетира своите продукти на местно и международно ниво. Утвърждава се като контент провайдер и дистрибутор на мобилни игри и за чужди девелопъри. Разработва успешно картови и бордови игри за конкретни пазари със собствена локализация. През април 2015 г. “Зариба” е отличена от световната Red Herring организация в Топ 100 на най-обещаващите и динамично развиващите се технологични компании в Европа (изцяло финансирани със собствен капитал). 

Най-успешният бранд на “Зариба” е нейната дъщерна компания “Казуалино”, основана през 2014 г. като разработчик и доставчик на онлайн социални игри. Нейният профил има насоченост към картови и бордови игри на различни езици. Това са народни игри, които са популярни за конкретна държава.  В следствие на много проучвания и натрупан опит, “Казуалино” е намерила пазарна ниша в този сегмент и се развива в него. Качествата и уменията, които фирмата има, в лицето на своите служители, са достатъчни, за да може да се позиционира адекватно на търсените пазари. В сътрудничество с различни университети в Европа, редовно организира стажантски програми, така че младите и неопитни студенти могат да растат в една от най-конкурентните индустрии. Академиите служат като инструмент за обучение на Casualino, за да подготви и наеме таланти и да ги превърне в екип за успешно поддържане растежа на компанията.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement