Открийте ни и в

Lifestyle

Проучване на DUREX изследва нагласите на младите хора към безопасния секс

MIKA

публикувано

на

Durex обяви днес резултатите от ново проучване, което разкрива какви са обстоятелствата и погрешните схващания, вследствие на които много млади хора не практикуват безопасен секс. Задълбоченото изследване е комбинация от анкети и интервюта на млади хора, проведени в продължение на две години. Докладът показва шокиращата липса на знания за сексуално преносими инфекции, нежеланата бременност, както и за отношението на противоположния пол към секса.

Младите са наясно, че трябва да използват презерватив всеки път, но когато моментът настъпи, това правило твърде често бива пренебрегвано. Проучването доказва, че много младежи не са притеснени за последствията от секса без предпазни средства и/или не са достатъчно уверени, за да настояват да използват кондом, което означава че те често поемат рискове,  които са наясно, че не бива да поемат.

Общоприетото схващане че, „това няма да се случи точно на мен“ в комбинация с липсата на осведоменост за инфекциите, предавани по полов път, и нежеланата бременност подхранват развитието на така наречената „култура на непреодолимостта“ .

Фактите са показателни: 40% от сексуално активните на възраст между 16 и 24 години признават, че са правили секс с повече от един партньор без презерватив, а 61% дават утвърдителен отговор, че обикновено не помислят за презерватива до момента, в който той не им потрябва.

[media-credit id=198 align=”alignleft” width=”300″]Prouchvane_na_Durex_za_naglasite_kum_praktikuvaneto_na_bezopasen_seks (1)[/media-credit]

Въпреки този често поеман риск, само 14% от анкетираните признават, че сексуално предаваните инфекции са тяхното основно притеснение.  По-малко от четвърт споделят, че най-голямото им  притеснение от незащитения секс е нежеланата бременност.

Статистиката от отговорите на анкетираните показва какви са мащабите на бариерите пред безопасния секс. Почти половината (48%) от участвалите в проучването смятат, че никой от техните приятелски кръгове не би се заразил с ХИВ и СПИН.

„Миналата седмица правих секс с някого без да използвам презерватив. Отидох в болницата, взех хапче и проблемът беше решен. Същото е като да имаш настинка“, споделя един от анкетираните. „Мисля, че ХИВ-ът е свързан с поколенията. Нашето поколение не мисли за ХИВ“, е мнението на друг от участниците в проучването.

Ключът е в самочувствието

Durex смята, че проучването и документалният филм са разкрили някои нови методи за преодоляване на тези предизвикателства, които целят да инициират промяна в отношението към безопасния секс. Компанията създава онлайн канал (www.durex.co.uk/WhenItsOnItsOn), осигуряващ практически и честни съвети за секса и връзките на младите хора. Каналът включва практически съвети, статии и клипове на теми, свързани със самоувереността, безопасния секс, полово предаваните инфекции и нежеланата бременност.

Марк Пиърсън, регионалнен бранд директор на Durex, коментира: „Безопасният секс трябва да бъде отговорност и на двамата партньори, но това, което научихме от много млади мъже по време на нашето проучване бе, че жените имат по-ключова роля – случва се това, което те поискат“. „Младите жени споделят, че независимо, че са наясно, че трябва да настояват партньорът им да използва презерватив редовно, в много случаи двойката не използва презерватив по ред причини. Един от често срещите доводи е, че ако те настояват партньорът им да използва презерватив, това би го отблъснало. Този страх от отхвърляне или убиване на настроението е главната бариера за много млади жени, но ние открихме, че в повечето случаи това изобщо не съответства на реалността. Всъщност е вярно точно обратното”, допълва Марк Пиърсън.

“Съществува страх от отхвърляне – просто желанието да ги направят щастливи.”

Durex иска да разбие митовете за това как момчетата се чувстват, когато момичетата настояват да се използва презерватив. Проучването разкрива, че подходът на над една трета от момчетата е да се опитат да избегнат използването на презерватив, но филмът показва, че много намират за възбуждащи ситуациите, в които това да си с презерватив не подлежи на обсъждане. Всъщност 79% от младите мъже твърдят, че е възбуждащо, когато жените настояват да използват презерватив.

 “Аз лично го обожавам. Ако тя извади презерватив, а ти просто си готов да го сложиш….да започваме!”

Durex иска да използва това послание и информацията, достъпна на онлайн канала, за да превърне „моментът с презерватива“ от ситуация, която в момента създава притеснение, в нещо, което е от полза и за двете страни.

Джема Кеърни, диджей по Radio 1 и телевизионна водеща, подкрепя кампанията: „Да си млад човек днес има своите трудности – съществува толкова много обществен натиск, че сексът и връзките могат да бъдат превърнати в минно поле. Кампанията разкрива колко важни и влиятелни могат да бъдат знанието и увереността във вземането на правилни избори. Окуражаването на младежта, особено на младите жени, е нещо, което силно подкрепям, и се надявам, че с малко целенасочено споделяне на информация и напътствия тази кампания ще ни помогне да насърчим придобиването на повече знания и нагласите по отношение секса.”

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Lifestyle

TouchMenu навлезе и в сегмента на приложенията за хотели

MIKA

публикувано

на

от

Софтуерът предлага редица иновации за хотелиерския бранш, създавайки безконтактна и по-безопасна среда за техните гости

Българската платформа за дигитализация на заведенията TouchMenu навлезе успешно и в хотелиерския бранш у нас. Софтуерът предлага редица нови възможности за управление на отношенията с гостите на хотелите и може да реши много от проблемите, възникнали заради пандемията от COVID-19. Припомняме, че платформата стартира като дигитално меню за заведения, която позволява на клиентите да си поръчват направо през телефона, както и да откриват подходящо заведение в близост до тях.

„През последните месеци разширихме много функционалността на TouchMenu и си дадохме сметка, че и други малки и средни бизнеси в България имат нужда от подобни технологични решения. Типичен пример са хотелите, които в момента са изправени пред редица предизвикателства. Затова и разработихме много нови функционалности, които улесняват работата на техния персонал и общуването с клиентите, създавайки цялостна безконтактна среда за поръчка на хотелски услуги “ – сподели Тодор Бобев, създател на платформата.

Тя позволява на хотелите да се представят по-добре пред потенциалните си клиенти, да общуват по-лесно с тях, както и да предлагат през него различни услуги – спа процедури, ски оборудване, поръчки от хотелските заведения и други. Тя поддържа също и разплащания с кредитни карти, като те се пренасочват директно по сметката на съответния хотел или ресторант, а TouchMenu не е посредник при транзакциите. Добавена е и опция при поръчка клиентът да избере сумата да се добави към сметката на стаята, наета от него. В близко бъдеще в приложението ще заработи и функционалност за запазване на часове.

За да подпомогне на българския туризъм в настоящия труден момент, софтуерната фирма предлага и зимен пакет. Той позволява на хотелите в зимните ни курорти, които започнат да използват TouchMenu до края на април, да го ползват безплатно за един месец. Целта е през този период те да се уверят в огромните предимства на платформата.

„Желанието ни е да помогнем на българския бизнес в настоящата ситуация и разполагаме с технологични решения за много от техните проблеми. Затова и логично искаме да ги направим много по-достъпни за заведения, хотели и други компании. Можем да спомогнем за създаването в тях на една безконтактна среда, за избягване струпванията на хора, за по-гъвкава комуникация и не на последно място – да им дадем нови канали за продажба“ – посочи още Тодор Бобев.

Основателят на TouchMenu добави още, че платформата може да бъде внедрена и да заработи в нов обект буквално за два работни дни. Междувременно през последните месеци тя е обновила изцяло и своята визия, лого и уебсайт. Променена е и политиката за дистрибуция, а компанията в момента е в процес на набиране на търговски партньори.

Продължете понататък

Lifestyle

Кампанията за медийна грамотност “Проект 48” започва месечни онлайн срещи с честен разговор за медиите

MIKA

публикувано

на

от

Най-големият специализиран сайт за книги и четене у нас “Аз чета” и Читалище.то поставят началото на своя поредица месечни онлайн срещи в рамките на съвместния “Проект 48”, посветен на медийната грамотност. Първият разговор с тема “Честно за медиите” на 21 януари от 20 ч. ще бъде с участието на журналиста Доника Ризова. Излъчването ще бъде на Facebook страницата на “Аз чета”.

Гостът Доника Ризова е журналист и PR експерт с над 20-годишен опит, травъл блогър и детски писател. Започва кариерата си в Дарик радио, а след това е автор и водещ на предаването „Медиите он ер“ по телевизия България он ер.

“Неслучайно решихме да започнем поредицата с Доника, защото тя е един от последните журналисти, наблюдавали отблизо в ефир какво се случва с медийната среда у нас. Комбинирано с дългогодишния ѝ опит в медиите, това ще ни позволи да направим един полезен и достъпен разговор за зрители от всички възрасти”, казва създателят на “Аз чета” Александър Кръстев, който ще бъде водещ на онлайн събитието.

Датата за първата среща не е случайна – на 21 януари се навършват 71 години от смъртта на Джордж Оруел. Неговият роман “1984” е основното вдъхновение за “Проект 48” и в началото на март ще бъде издаден с нов превод в рамките на кампанията за медийна грамотност. По този повод в четвъртък в “Аз чета” ще бъде публикувана за безплатно четене и първата глава от книгата с превода на Борислав Стефанов.

Продължава и набирането на средства в подкрепа на “Проект 48” в Platformata.bg. Те ще бъдат използвани за финансиране както на издаването на книгата, така и за започващите през февруари отворени онлайн лекции за медийна грамотност и фалшиви новини в партньорство с различни библиотеки в страната.

Повече информация за инициативата може да бъде открита и на официалния ѝ сайт Project48.net.

Продължете понататък
Lifestyleпреди 10 часа

TouchMenu навлезе и в сегмента на приложенията за хотели

Музикапреди 11 часа

Соня Йончева и Пласидо Доминго с Гала концерт в сърцето на София

Обществопреди 11 часа

Тони гостуват в „Музика, музика“ по БНТ 1

Обществопреди 11 часа

Българин спечели „Оскар” за военна история, негова книга в Amazon струва 579 долара

Кинопреди 12 часа

Документален филм за Ботев представя неизвестни факти за великия българин

Културапреди 14 часа

Как продължава най-скъпият германски сериал досега: Това виждаме в трети сезон на „Вавилон в Берлин“

Музикапреди 15 часа

Olivia Rodrigo постига рекорди с “drivers license”

Музикапреди 16 часа

Hayley Williams продължава редицата си от кавъри на песни

Обществопреди 17 часа

Димитрис Папайоану открива13-ото издание на международния фестивал за съвременен танц 

Обществопреди един ден

Започва работилница за Перловска и Владайска река

Горещо