Connect with us

Музика

Прочута ученичка на Райна Кабаиванска с концерт в Ла Скала

Avatar

Публикувано

на

Maria Agresta

фотограф Масимо Акарино

Италианското сопрано Мария Агреста, звезда от школата на Райна Кабаиванска, се завръща на една от най-престижните оперни сцени в света Ла Скала в Милано. Заедно с тенора Франческо Мели и диригента Никола Луизоти ще представят арии, дуети и прелюдии от опери на Верди и Пучини. Концертът ще бъде излъчван директно в сайта на Ла Скала на 24 март от 21ч.  Заради пандемичната ситуация целият сезон на първия италиански оперен театър се провежда без публика в залата.

Мария Агреста дебютира през 2010 в София и Модена като Мими от „Бохеми“, спектакъл от проекта „Райна Кабаиванска представя свои студенти на международната оперна сцена“, под егидата на Нов български университет. В последващите години кариерата й се развива блестящо с изяви на най-важните международни сцени Ла Скала, Метрополитън, Ковънт гардън, Националната опера на Париж, Римската опера, Виенската опера, Фестивала в Залцбург и много други. Партнира си с големите оперни имена на съвремието Йонас Кауфман, Андреа Каре, Людовик Тезие, Франческо Мели и с легендата Пласидо Доминго.

„ Обожавам нейния уникален начин да принася в дар таланта си на това изключително изкуство. Да се запозная с нея беше откритие. Пред мен се разкри един прекрасен и любящ човек, каквато може да бъде само една майка. Като преподавател е изключителна! Взискателна и непоколебима, едновременно с това любяща и с нечовешка щедрост. Не познавам никой друг от такава величина, който да знае как и да има желанието да предаде своето знание и опит на другите.“, казва Мария Агреста за своята учителка Райна Кабаиванска.

Световноизвестният диригент Никола Луизоти също се е докосвал до магията на Райна Кабаиванска от първо лице. През 2002 г. той дирижира в Театро Реджо в Парма последната „Тоска“ в Италия на великото сопрано, тогава на 68г. В историческия спектакъл Луизоти на няколко пъти е принуден да спре оркестъра, тъй като гръмовните овации на публиката към Кабаиванска го заглушават. След емблематичната ария „Vissi d‘arte“ аплодисментите почти събарят театъра. Екстазът на публиката е неконтролируем. Райна Кабаиванска се опитва да продължи, но от залата почти гневно нараства един вик: „Бис! Бис!“. Осем минути една от най-трудните публики в света аплодира своята Дива. После тя, развълнувана и благодарна, повтаря арията.

През 2021 Мария Агреста ще има трудната задача да изпълни за първи път в кариерата си коронната роля на своята Маестра – „Тоска“ на сцените на „Гран опера“ в Париж и „Театро Реал“ в Мадрид през юни и юли.

Advertisement

През септември Райна Кабаиванска ще се завърне в София за 21-вото издание на своя Международен майсторски клас за млади оперни певци, организиран от Нов български университет.