Открийте ни и в

Култура

Прочутото холивудско училище за звезди „Лий Страсбърг“ идва в България

Avatar

публикувано

на

Прочутото холивудско училище за звезди „Лий Страсбърг“ идва в България 141

снимка: ПР

Петседмичният актьорски курс ще се проведе в София през лятото

Най-известният институт по актьорско майсторство „Лий Страсбърг“, който има бази в Лос Анджелис и Ню Йорк, идва за първи път в България. Курсът ще даде уникалния шанс на всеки, който има интерес към актьорското майсторство, да се докосне до „Метод“ техниката, предпочитана от едни от най-легендарните актьори на Холивуд. Събитието ще се проведе в София между 13 юни и 17 юли. Организатори на уъркшопа са талантливата актриса Кристина Верославова, позната от сериала „Татковци“, и продуцентът Николай Мутафчиев.

Лий Страсбърг, известен още като гуруто на актьорското майсторство и бащата на „Метода“, дава на света едни от най-великите актьори, живели някога. Някои от най-известните ученици на „Метода“ на Страсбърг са Ал Пачино, Мерилин Монро, Джеймс Дийн, Робърт Де Ниро, Анджелина Джоли, Скарлет Йохансон, Лейди Гага и много други.

Учител през първите четири седмици ще бъде Пол Ръш, преподавател от Академията в Лос Анджелис, член на престижното „Студио на актьори“ (The Actors Studio) и директор на емблематичната актьорска трупа „Театър 66“. В момента Пол подготвя театралната премиера на новата пиеса на носителя на „Оскар“ Джон Патрик Шанли.

Участниците ще имат по две занятия седмично: „Метод клас“ и „Клас за работа върху сцени“, всеки с продължителност четири часа. „Метод” класът ще включва всички базови упражнения, разработени от Лий Страсбърг, които развиват концентрацията на актьора, неговите сетива и емоционална чувствителност. Самият Ал Пачино казва, че до ден днешен тези упражнения са част от неговия ритуал.

През финалната пета седмица синът на Лий, Дейвид Страсбърг, настоящ директор и преподавател в Академията в Лос Анджелис, ще пренесе ценните методи на баща си в България. Дейвид ще проведе специален онлайн мастър клас със селектираните актьори.

Част от финалната седмица е и онлайн кастинг класът на един от най-значимите кастинг директори в Холивуд – Томас Съливан, който стои зад подбора на артистите за спечелилия Оскар филм „Зелената книга“.

Сцените, върху които ще работят актьорите през тези пет седмици, ще бъдат заснети от професионален снимачен екип. Курсът ще завърши с представление, в което актьорите ще изиграят пред публика работените от тях сцени.

Подробна информация може да намерите на сайта: www.themethodworkshop.com

Проектът е подкрепен от Столична Община – Програма Култура. Партньор е Международно Висше Бизнес Училище в София, което предоставя невероятната си база за провеждането на занятията. Зад актьорския курс на Лий Страсбърг в България като партньори застават и bTV Media Group, Съюзът на Артистите, L’europeo и фондация „I Can Too“.

Реклама