Connect with us

Събития

Публиката влиза „В обувките на артиста“ в три интерактивни онлайн представления

Avatar

Публикувано

на

V obuvkite na artista 1

Zoom като алтернатива на театралната сцена – „В обувките на артиста“ е първата по рода си арт инициатива у нас, изцяло осъществена в дигитална среда

 В отговор на ограниченията, наложени от пандемията, артисти и творчески организации започнаха да излъчват онлайн записи или изпълнения на живо на вече готови произведения. Прекият контакт с публиката обаче остава незаменим и именно това е поводът за появата на инициативата „В обувките на артиста“ по идея и реализация на Фондация „Арт Бюро“, с подкрепата на с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и програма „Кризата като възможност” на Столична Община, администрирана от Асоциация за развитие на София.

В рамките на събитието три международни екипа ще проведат изцяло онлайн творчески работилници с активно участие на публиката – „Фауст: Съдебен процес за душата“, „Ентропия на думите“ и „Преди края…(на света)“. Преди и по време на тези „открити репетиции” артистите ще поставят зрителите в позицията на съавтори чрез интерактивни задачи, които да послужат за изграждане на произведенията. Посредством онлайн комуникация (по e-mail и във Facebook) публиката ще се превърне в главно действащо лице, което влиза в пряк контакт с екипите, ще взима важни решения за развитието на творческия процес, ще изказва мнение и ще споделя опит. Резултатите от всеки проект, както и част от подготовката, ще бъдат представени публично в онлайн платформата Zoom на български и английски език. Достъпът за всички желаещи да се включат е свободен, с предварителна регистрация на artbureau.bg/artists-shoes-bg/ до 21 февруари.

Във „Фауст: Съдебен процес за душата“ испанските артисти Мигел Понсе де Леон и Оскар Исаак Фернандез си партнират с Димитър Стефанов и Димитър Живков от българска страна, като си служат едновремнно с изразните средства на кукления театър и илюзионното изкуство. Четиримата обединяват идеите и усилията си в нов прочит на Гьотевия „Фауст“ в контекста на виртуалното ни съвремие. Проектът ще се реализира под формата на импровизиран съдебен процес, по време на който трябва да се реши дали Фауст заслужава душата си. Зрителите ще влязат в ролята на своеобразното жури от съдебни заседатели, което, освен да се запознае с всички доказателства по делото, трябва да определи и присъдата на обвиняемия. Те ще се включат пряко в „заседанията“ чрез онлайн комуникация с персонажите в поредица от видеа, постове и лични съобщения по време на творческите работилници на 28.02, 07.03 и 14.03, както и на самото представление на 15 март от 20:00 часа.

Зад концепцията на „Ентропия на думите“ стоят актьорът, продуцент и носител на „Икар“ за „Съвременен танц и пърформанс“ Стефан А. Щерев, графичният дизайнер Теодора Симова и д-р Владимир Божилов, преподавател в катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет. Интердисциплинарният проект представлява създаване на авторски текстове с техниката на blackout поезията, при която, чрез визуална и звукова елиминация, написаният и записаният текст придобиват ново значение в нова форма. Авторите разработват идеята за необратимостта на новата артистична форма през призмата на физичната величина „ентропия“ като мярка за безпорядъка. По време на онлайн работилниците на 27.02, 01.03 и 03.03 ще се проведе дискусия между артистите и участниците, на които ще бъдат дадени пояснения какво представлява blackout техниката на създаване, а впоследствие те ще бъдат насърчени да направят своя интерпретация по зададен от екипа текст. Представянето на „Ентропия на думите“ ще се състои от 20:00 ч. на 11 март.

Advertisement

„Преди края…(на света)“ е дело на двукратните носители на „Икар“ за „Съвременен танц и пърформанс“ Ива Свещарова и Вили Прагер (фондация Брейн Стор Проджект), в сътрудничество с хърватския драматург Ивана Ивкович. По време на творческите работилници екипът ще изследва темата за края на света, стъпвайки върху интерпретациите ѝ от популярната култура и ще разглежда начините, по които апокалипсисът се представя като проектирано събитие. Първата онлайн работилница ще бъде въведение в темата и отворена дискусия с участниците – как си представяме момента „преди края на света“, как би изглеждало едно апокалиптичното тяло, неговите емоции, масовата психоза за разруха и прочие. В следващите срещи участниците ще имат възможност да предложат текстов материал – поема, разказ или кратък стих, визуален образ и/или физически жест, които кореспондират с темата. Предложенията ще бъдат обсъдени и, в последващ етап, доразвити чрез конкретни насоки от екипа. В последната среща авторите на „Преди края…(на света)” ще споделят с участниците резултатите от творческия процес и какво им предстои до неговото финализиране. Публиката ще има възможност да се включи в онлайн работилниците на 22.02, 24.02 и 08.03, а проектът в завършен вид ще бъде представен на 10 март от 20:00 часа.

„В обувките на артиста“ е инициатива, която адресира потребността от творческо общуване и стимулиране на креативността във време на физическа дистанция, като по този начин целим да обединим хора от различни градове и дори държави, възрастови и социални групи. Обръщаме се към най-новите измерения на живото изкуство и предизвикателствата, пред които то се изправя, а именно активната му връзка с публиката в ситуация на изолация. Това е и възможност да позволим на хората да надникнат зад завесата и да проследят някои от интимните артистични процеси, които иначе остават затворени за публиката“, споделя продуцентът на проекта и директор на Фондация „Арт Бюро“ Албена Тагарева.

Повече информация за проектите и артистите, регистрацията за участие и публичните събития може да намерите тук: artbureau.bg/artists-shoes-bg/

Continue Reading
Advertisement