Connect with us

Lifestyle

Пулсовият оксиметър – удобният и лесен начин да следим здравето си у дома

Avatar

Публикувано

на

Устройството измерва два ключови показателя – нивата на кислородно насищане на хемоглобинa (SpO2) и сърдечната честота

В сезона на вирусите и втората епидемична вълна, пулсовият оксиметър (или пулсоксиметърът), заедно със стандартния термометър, е едно от устройствата, които могат да помогнат лесно и удобно да следим здравословното си състояние вкъщи. Устройството изпълнява една основна, но много важна функция – измерване на нивата на кислородно насищане на хемоглобинa (SpO2) и честотата на пулса.

Учестеният пулс, спадът в нивата на кислород в кръвта, водещ до усещане за тежест в гърдите и затруднено дишане, и температурата са сред основните показатели на развиваща се пневмония или вирус, включително Covid-19. Наличието на пулсов оксиметър у дома може да бъде изключително полезно именно при следенето на част от тези показатели, като по този начин помага за ранното откриване на здравословни усложнения и индикира нужда от медицинска консултация.

Какво е пулсовият оксиметър и как работи?

Пулсовият оксиметър е уред за моментно следене на здравословното състояние в домашни условия. Той измерва два важни за здравето ни показателя – нивата на кислородно насищане на хемоглобинa (SpO2) и сърдечната честота.

Advertisement

Употребата на пулсовия оксиметър е не по-сложна от използването на термометър и е напълно безболезнена. Устройството е малко и компактно и се прикрепя към показалеца или средния пръст на ръката. Нужни са му няколко секунди, за да измери кислородната сатурация, като това се случва посредством светлинни честоти (червена и инфрачервена).

За да бъдат оптимално точни резултатите е важно ръцете ви да не бъдат студени или мокри, както и да останете неподвижни по време на отчитането.

На какво трябва да обръщаме внимание при данните от пулсовия оксиметър? 

Затруднено дишане и тежест в гърдите може да означават понижени нива на кислородно насищане. Според Световната здравна организация, процентът на кислородно насищане на хемоглобинa за здравия човек трябва да бъде над 96%, като при пушачите този процент може да спадне до 95%. Спад на нивата между 92% и 94% може да се тълкува като възможен начален стадий на пневмония, вирус (включително Covid-19) или индикация за проблем с белите дробове. Нива под и около 90% изискват нужда от лекарска намеса.

Как да изберем подходящ пулсов оксиметър?

Advertisement

Различните пулсови оксиметри са обединени от общата им основна функция – да измерват нивото на насищане на кръвта с кислород. Съществуват обаче различни видове устройства, които имат специфични характеристики. Едно от тях е умният оксиметър на Алтерко Роботикс – MyKi Oximeter, който се свързва с безплатното приложение за телефон MyKi Oxi (достъпно за IOS и Android) и дава свободата да проверявате и запаметявате резултатите в смартфона си. Приложението следи измерванията в реално време, като изготвя и статистика на предходни данни, която лесно може да бъде споделена с личен или лекуващ лекар. Не по-малко важна характеристика на MyKi Oximeter е, че позволява да следите от разстояние измерванията на своите близки за период от до 10 дни.

MyKi Oximeter има FDA и CE сертификация и може да бъде използван както в движение, така и у дома. За сезона на вирусите и пневмониите MyKi Oximeter е на специлна намалена цена. Повече за приложението и усройството може да откриете на официалния уебсайт на MyKi

Continue Reading
Advertisement