Connect with us

Култура

Първият български детски роман в ново издание

Avatar

Публикувано

на

Zlatno syrce 3D

„Златно сърце“ от Калина Малина е история за доброто, което винаги побеждава

Доброто, приятелството и благородството побеждават всички трудности – това е вечното послание на първия български детски роман – „Златно сърце“. Написан от една от жените пионери в родната литература, прословутата майсторка на словото – Калина Малина, романът е публикуван за първи път преди деветдесет години. Новата му поява, благодарение на издателство „Кръг“, запълва дупка от почти две десетилетия, в които „Златно сърце“ отсъства от книжарниците. Художественото оформление е дело на Виктор Паунов.

По страниците на книгата пленително е нарисуван разказ за отминало време, в което героите имат различно ежедневие от днешното, но онова, което ги тласка напред и ги превръща в достойни хора е същото като в XXI век – стремежът към справедливост, непримиримост и упоритост пред трудностите и разбира се, добро сърце. Всичко това превръща романа в четиво, ако не задължително, то поне важно за децата от осем до четиринайсет, че и повече.

Малкият Димчо е сирак от малък. Той живее на село при баба си и дядо си и жадува за майчина ласка. В лежерните детски дни, Димчо се чувства леко нещастен, но не знае, че му престоят още много изпитания, докато дочака сърцето му мир и светли дни. Той ще бъде отвлечен от чергари, ще трябва да работи усърдно като ратай и да пътува дълго, докато се върне в родния си край и научи истината за себе си и родителите си.

Родова принадлежност, лоялност, сила на духа и неспирна борба, която накрая винаги се възнаграждава – това са темите в тази българска детска история.

Advertisement

Елин Пелин за романа:

Темата на „Златно сърце“ е универсална, но тя оригинално и свежо е ушита върху канавата на българския живот, с наши бои, с наши орнаменти и цветя, с вдъхновение и с чувство за мярка. Книгата интересува и увлича. Трогателното не е сантиментално, доброто не е преднамерено, животът не е насилен.

Continue Reading
Advertisement