Connect with us

Култура

Първият писател с приз „Български роман на годината“, Стефан Кисьов, издаде нов роман

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Уникалната книга е за живота на Константин Философ и създаването на глаголицата. 

Първият български писател спечелил Националния конкурс „Български роман на годината“, Стефан Кисьов, издаде нов роман в Прага – „Житиеписецът“. Още с появата си той привлича вниманието на критиците и публиката. Увлекателен и четивен, романът въвежда в света на средновековен Рим, Византия,  България и тайните им, съдържа почти всичко, което интересува един любител на историята и недоразказаното в нея.

Главният герой е житиеписец с тъмно минало от девети век, живеещ в Рим с държанката си Моника, на когото богатата и прочута аристократка княгиня Монти, възлага да напише житие на Константин Философ. Преодолявайки опасни препятствия – затвор, мъчения, отвличане от пирати, срещи с плеяда известни личности – папи, патриарси, императори, князе и т.н. героят приключва успешно проучванията си, както и дългото си пътешествие, достигайки до неочакваната истина.

Романът е издаден от БКПО „Св. св. Кирил и Методий“, Прага, и е вече успешно представен в Ню Йорк, Филаделфия и София, както и на Панаира на книгата в Прага, където беше представен и на чешката публика от професора по история от Карловия университет Ян Рихлик, известната българистка Ивана Сръбкова, както и от двама театрални актьори, пресъздали откъси от произведението, а също така и от истински католически свещеник, взел отношение към църковните теми в повествованието.

Advertisement

„Житиеписецът“ е не само единственият нов български роман на панаира на книгата в Прага, но и такъв, утвърждаващ приноса на държавата ни в създаването и разпространението на славянската писменост и литературен език.

„…Неочакваната истина за славянската азбука и живота на Константин Философ…“
Деян Енев
„…Жив, естествен, на места изпълнен с хумор, на места със съспенс, разказ… „
Емил Тонев

„… Не познавам друг опит да се разкаже по по-вълнуващ и новаторски начин след „Хазарски речник“ на Милорад Павич, за съдбата на Константин-Кирил Философ…“
доц. Йордан Ефтимов, Нов български университет

Освен с „Житиеписецът“ Стефан Кисьов е известен на читателската публика романите си „Джубокс“, „Никъде нищо“, „Не будете сомнамбула“, „Езкзекуторът“, „Твоето име е жена“ /Номиниран за наградата „Хеликон“./, „Воайорът и квартирантката“ , „Тайната на рицаря Капулети“, със сборника си с разкази „Нощта на удавниците“ както и със стотици други публикувани в „Литературен вестник“, „В-к „Труд“, „Капитал“, „Плейбой“ и т.н. за един от които – „Ретро“ – получава Националната награда „Сребърен ланец“ на в-к „Труд“.

Пиесата му „Гларуси“, /под заглавието “Особености на българския национален секс“/ е играна в Благоевградския и Русенския театър.

Advertisement

Филмът по негови разкази „Топъл ноември“ получава наградата „Най-добър български филм“ на Международния фестивал за късометражни филми „Филмини“.

Continue Reading
Advertisement