Connect with us

Култура

Първият PostBalkanTon албум връща вечни български песни в суинг вариант

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Албумът PostBalkanTon е с премиера на живо, на 26.11.2022 в бар Singles

Преди три години  композиторът Алекс Нушев се свързва с певицата и вокален педагог Зария Кантарджиева, с интересно предложение. Какво ще се случи, ако създадат суинг проект с български популярни песни?! Вдъхновението идва от суинг културата и тематични партита в България, на които реално се танцува на чуждестранна музика.  „Замислих се, защо пък магията да не се случва с популярни български мелодии.“ – разказва Алекс Нушев.

Двамата със Зария бързо намират съмишленици и скоро в първата българска кавър суинг банда влизат още: Светослав Миланов-пиано, Иван Ценов-барабани и екзотичния саксофонист Нин Сю от Китай.  Проектът намира и логичното си име: PostBalkanTon.

Следват няколко години, изпълнени с музикални идеи и множество участия на концерти и фестивали. Партньорството със суинг танцьорите от „Lindy Hop Bulgaria” ги прави още по-атрактивни, а веднъж спечелили вниманието на  публиката, PostBalkanTon решават официално да реализират албум, с вече готовите суинг кавъри на вечни български хитове.

Advertisement

Минава още година в осигуряване правата  за изпълнение на песните, преаранжирането им и записите в нов стил и елегантен артистизъм с вокалите на Зария.  „Най- интересни бяха споровете помежду ни, относно това коя песен да включим-разказва изпълнителката- Всеки искаше неговата любима песен да бъде част от албума.“

В крайна сметка в селекцията влизат: „Остани“ – Паша Христова, „Черната овца“ – АхатВярвам в теб“ – Киора, „Цвят лилав“ – Ирина Флорин,Малкият принц“ – Дони и Момчил, „Щурче“ – Лили Иванова,Шоколад“ – Остава и  „Тази вечер аз съм хубава“-Богдана Карадочева.

Зария споделя, че неин фаворит е „Остани“ на незабравимата Паша Христова. „Намирам дълбок смисъл и силна емоционалност в текста и музиката. Момчетата бяха против в началото, но сега за всички ни тази песен е една от най-любимите“. 

Избраните осем трака са част от албумът PostBalkanTon, който се разпространява дигитално. Наред с аудиото песните ще имат и своята персонална визия, като стартовото видео е в колорита на „Цвят лилав“.

Advertisement

Албумът PostBalkanTon ще реализира своята официална премиера на живо, в последната събота на ноември. Тогава бандата PostBalkanTon ще запали сцената на бар Singles в  гр. София в 11. 2022 г./  21:00 ч./ бар Singles

Проектът е реализиран с подкрепата на Национален фонд „Култура“.