Открийте ни и в

Култура

Първо българско издание на „Дневник, намерен във вана“ от Станислав Лем

публикувано

на

Първо българско издание на „Дневник, намерен във вана“ от Станислав Лем 140

Излезе от печат първо българско издание на „Дневник, намерен във вана“ от големия класик на научната фантастика Станислав Лем.

„Дневник, намерен във вана“ (превод: Силвия Борисова, изд. Колибри) ни потапя в един смразяващ, кошмарен свят, подобен на въобразения от Кафка и Борхес, свят с дълбок подтекст и ужасяващи препратки, в който всяко име напомня друго име и всяко действие поражда непредвидено противодействие. От ерата на неогена е останало само едно свидетелство – намереният във вана дневник на един таен агент, тръгнал по следите на Инструкцията, от която трябва да разбере каква е възложената му Мисия. От стая в стая, от етаж на етаж и от коридор в коридор в разположен дълбоко под земята правителствен комплекс разказвачът се оказва увлечен в една параноична антиутопия, в която нищо не е такова, каквото изглежда, нито каквото не изглежда. Всичко е свръхсекретно, всеки подозира всекиго, враговете са колкото вездесъщи, толкова и неизвестни. В този враждебен свят цари хаос, шпиономания, двусмислие и измама, а ваната е единственото убежище на докарания до границите на безумието герой.

Знаменитият фантаст Станислав Лем (1921-2006) е носител на множество полски и международни награди и е преведен на над 40 езика, включително в България. Романите му „Соларис“, „Едем“, „Сенна хрема“, „Облакът на Магелан“, циклите му за роботите, за Ийон Тихи, за пилота Пиркс са любими на поколения български читатели. „Дневник, намерен във вана“ излиза за пръв път на български език в безупречния превод на Силвия Борисова.

Този проект е финансиран с подкрепата на програма “Творческа Европа” на Европейската комисия.

Реклама