Connect with us

Lifestyle

#ПътувамБезПаспорт – национална кампания за споделяне на книжни пътешествия

Avatar

Публикувано

на

ICU PytyvamBezPasport

Сега, когато е почти невъзможно да се качиш на кола или самоле и да пътуваш, издателство ICU стартира кампанията #ПътувамБезПаспорт. Тя представлява покана да заменим географските пътешествия с пътешествия на въображението чрез книгите. Български и чуждестранни автори на семейното издателство, хора от екипа, както и всеки почитател на четенето, са поканени да заснемат кратко видео, в което да отговорят на въпроса: “Коя е книгата, която те е отвела най-далеч?”.

Кампанията цели да стимулира креативността на читателите и да ни припомни, че за някои от най-вълнуващите пътешествия не е нужен паспорт – интересната книга също е начин да прекосяваме граници. Споделете своята книга, отвела ви най-далеч – която и да е тя, когато и да сте я прочели. Акцентът на инициативата не са книгите, издадени от ICU, а споделеното изживяване от четенето.

“Може да звучи парадоксално, но точно сега му е времето да пътуваме – всички ние, които обогатяваме дните си с книги. Нима има по-голяма свобода на придвижване във времето и пространството, във въображението ни, от тази, която ни дава една добра история? Сутринта се събудих с едно изречение от любимия Керуак – „because there was nowhere to go but everywhere“. Това „навсякъде“ днес ни е подарък”, казва Невена Дишлиева-Кръстева от издателство ICU.

Видеата могат да се изпращат на електронната поща на издателството: office@icu-bg.com, а ако читателите ги споделят от личните си профили, могат да използват хаштаг #ПътувамБезПаспорт. За предпочитане е да са снимани вертикално, с дължина 2-3 минути. Личният ви смартфон е напълно достатъчен. Финалът на кампанията ще зависи от преустановяването на извънредното положение. Освен споделянето на изпратените видеа в социалните мрежи (Facebook, Instagram и YouTube), след края на кампанията ще бъде направено и общо видео с кадри от всички споделени книжни пътешествия. То ще бъде публикувано на сайта и в каналите на издателство ICU в социалните мрежи.

E, коя е книгата, която ви е отвела най-далеч?

ICU e независимо бутиково издателство, основано през 2012 г. Фокусът му е върху стойностна съвременна преводна и българска литература, посветена на теми като дом, път, човечност, травма и преодоляване. ICU означава I SEE YOU – виждам те такъв, какъвто си, различен от мен, и те уважавам. Авторите на издателството са едни от най-ярките гласове в съвременната световна литература като нобелистката Олга Токарчук, носителят на „Пулицър“ Хишам Матар, двукратният лауреат на „Ман Букър“ Колъм Тойбин, носителят на Европейската награда за литература Гаст Грьобер, обичаният български поет Елин Рахнев и още много други.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement