Connect with us

Театър и постановки

Пътуващият фестивал „Лятно театро“ идва в Девня

Avatar

Публикувано

на

Екипът на Малка театрална компания ©RosinaPencheva

снимка: Росина Пенчева

На 28 август по покана на община Девня в града пристига единственият по рода си пътуващ фестивал „Лятно театро“ като част от празника на града. Той е специален подарък от общината към децата на Девня и техните родители. В разгара на турнето „Лятно театро“ спечели престижната награда „АртАкция на годината: за изкуство с кауза“ в категория Сценични изкуства. Това е огромно признание за мисията на фестивала, който цели да развива публиките в по-малките населени места, като предлага висококачествени съвременни сценични изкуства.

Програмата в Девня включва забавления за деца и техните родители през целия ден в парк „Разсадника“, а входът е безплатен. „Лятно театро“ започва в 11:00 ч. с веселата лятна игротека за малки и големи със Силвето и Жоро от „Малка театрална компания“, която е и организатор на фестивала. Непосредствено след това, от 12:00 ч., малчуганите ще се забавляват с веселата приказка на Андерсен „Каквото направи дядо, все е хубаво“, изиграна от Деси и Жоро от театралната трупа. В 12:40 ч. пък следва „Кукли от фермата“ – еко работилница за кукли от зеленчуци.

След пауза през най-горещите часове „Лятно театро“ продължава от 17:00 ч. отново в парк „Разсадника“ с незабравимото шоу с триметровите сапунени балони на театър „Мале Мале“ и впечатляващите им номера, сред които са човек, затворен в балон, пушек в балон и дъжд от сапунени мехури.

Родителите също няма да скучаят. Специално за тях в 18:00 ч. идва стендъп торнадото Георги Кючуков, който разсмее всички с авторския си спектакъл „Сам мъж в града“.

Advertisement

За първи път фестивалът представя и интерактивната изложба „Дигитално мастило“ на VAR Lab с картини на Боряна Дончева, Иван Матеев и Зоран Мише. Наблюдавани през мобилно устройство, графиките оживяват благодарение на разширена реалност и дават нови възможности за интерпретация. Изложбата ще бъде на разположение през целия ден в парка „Разсадника“.

„Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“– независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в теaтралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Нейн фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията  създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале – най-големия форум за постижения в сценографията.

Пълната програма на фестивала ще откриете на сайта на фестивала https://festival.smalltheatrecompany.com/  и на страницата на „Лятно театро“ във фейсбук: https://www.facebook.com/SummerTeatro

Фестивалът „Лятно театро“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и общинските центрове, част от турнето.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement