Connect with us

Култура

„Път от кости“ – смразяващ роман, препоръчан от Стивън Кинг

Avatar

Публикувано

на

Кристофър Голдън описва кошмар на сибирска магистрала, изградена върху трупове

Нощта е студена, пътят е дълъг, а ужасът дебне зад всеки завой – пригответе се за майсторския роман на Кристофър Голдън „Път от кости“, препоръчан от самия Стивън Кинг. Американският бестселър, надигащ духовете от реалната история на Колимската магистрала, излиза на български на 22 юни с логото на „Кръг“ в превода на Мариана Христова и със завладяваща корица от Стоян Атанасов (Kontur Creative).

Феликс Тигланд е телевизионен продуцент на документални риалитита, който цял живот чака своя голям удар. Когато научава призрачната история, витаеща около строежа на Колимската магистрала – 2000-километров път, разсичащ Сибир – вижда огромен потенциал. Заедно със своя добър приятел и оператор Прентис поема към регион, където средните минимални температури са – 40 градуса, а жителите нямат нищо общо със зрителите на американски тв формати…

Колимската магистрала, наричана Пътя на костите, е построена от затворници в концлагерите на Сталин. По време на изнурителната работа стотици хиляди от тези хора, често невинни и заточени по политически причини, умират още на пътя и телата им остават там, където са паднали, без опело и погребение, завинаги вградени във вечно замръзналата земя.

Целта на Тигланд е да премине по този път от кости и да заснеме ежедневието на местното население край магистралата, а ако междувременно документира и нещо, наподобяващо паранормално явление – добро дошло за проекта му.

Advertisement

Продуцентът е очарован от възможностите, които регионът предлага за телевизията, от културата на хората, избрали да живеят на невъзможния арктически студ, но най-вече от зачестяващите край пътя от кости събития, за които трудно се намират логични обяснения. А когато пристигат до крайната си цел – най-студения град на Земята – Ахуст, го заварват напълно изоставен, с къщи със зейнали врати и храна, замръзваща по масите. Единственият жител там е малко момиченце в шок. И тогава, ужасът се отприщва върху всички им.

В „Път от кости“ злокобен анимистки шаман, рогати горски духове и вълци-сенки преследват героите в най-мразовитата нощ в живота им, която сякаш е безкрайна. А дали ехото, което кънти от гневните призраци, вградени в магистралата, е предвестник за края на физическия им път, или крие тайната за тяхното оцеляване?

Смесица от хорър и трилър, която ще ужаси дори преситени в жанра читатели“ – пише в рецензия за романа в „Буклист“, а „Ню Йорк Таймс Бук Ривю“ добавя: „Голдън проследява сърцето на терора… Шамани и духове, немъртви и диваци, създанията на Колимската магистрала и невъобразимият ужас на историята ѝ гарантира приковаващо четене“.

Но никой не може да каже повече от Краля на ужаса Стивън Кинг, който заявява за „Път от кости“: „Напрегнат роман, който ще ви отведе на място, където никога не сте били, и на пътуване, което ще ви ужаси. Влюбих се в тази книга”.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement