Открийте ни и в

Кино

Работилница по киносценарий с режисьора на филма „Безбог“

Avatar

публикувано

на

Работилница по киносценарий с режисьора на филма „Безбог“ 141

снимка: ПР

Работилница по киносценарий с режисьора на филма „Безбог“ ще се проведе тази събота в Пловдив

Режисьорът на филма, носител на най-голямата филмова награда в историята на българското кино – Златен леопард от фестивала в Локарно, Швейцария, за филма „Безбог“ – Ралица Петрова, се среща с почитатели на киното тази събота в Пловдив /19.05/, за да води работилница на тема „Как да напишем история за кино?“. Събитието е част от КИНОПЛОВДИВ, проект в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Ралица ще говори от личния си опит и ще сподели пред гостите на събитието кои са трите най-важни елемента за изграждане на успешна и запомняща се киноистория, както и какви са нейните лични стъпки, когато започва да пише сценарий. „В началото си воден от чувство. То е неясно и мъгливо, но трябва да го опознаеш и разгледаш добре, защото това е най-сигурният начин да разкажеш нещо лично, идващо от теб самия. Така се правят добрите истории, не само в киното, но и в литературата, театъра, изкуството.“, разказва Ралица Петрова по повод предстоящото киноателие в Пловдив.

Датата е 19-ти май, събота, от 16:30 ч. в киноклуб Фарго, ул. Гладстон №4. Събитието е с вход свободен и до запълване на местата, а от 19:00 ч. в кинозалата на кино Лъки Дом на киното, посетителите могат да гледат филма на Ралица „Безбог“.

Ралица Петрова живее и работи между България, Франция и Великобритания. Завършва киноружисура в National Film and Television School в Лондон. Член е на Европейската филмова академия. Филмите й са селектирани на най-престижните световни фестивали – Кан, Берлин и Локарно. Първият й игрален филм „Безбог” (2016) печели Златен леопард за най-добър филм на международния кинофестивал в Локарно, което се счита за едно от най-високите филмови отличия в историята на българското кино. Филмът има над 50 фестивални участия и печели общо 19 международни награди.

Седем утвърдени режисьорски екипа от България ще прекарат по месец в града на тепетата, за да се вдъхновят, подготвят и реализират своя кинематографична идея, посветена на Пловдив. На финала – всички готови филми, ще бъдат обединени в един пълнометражен филм-омнибус, който ще представи Пловдив по световни фестивали и форуми. Освен направата на филмите, през 2018-та всеки от режисьорите ще води и по един майсторски клас, насочен към неспециализирана публика, както и ще покаже по един от своите филми. Режисьорите, част от КИНОПЛОВДИВ са Петър Вълчанов и Кристина Грозева (Урок”, Слава”), Николай Тодоров (Преди да заспя”), Павел Веснаков (Зевс”), Ралица Петрова (“Безбог”), Димитър Кутманов (Ecce homo”), Любомир Младенов (Ловен парк”, Кораб в стая”), Христо Симеонов (Синът”).

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Реклама