Connect with us

Общество

“Работилница: Реките на София” представи идейни проекти

Avatar

Публикувано

на

Перловска 2

р. Перловска, снимка: ПР

Място за базари и повече зеленина са в основата на проекта за Владайска, докато концепцията за Перловска включва рампа за достъп до реката, място за културни събития и зона за отдих  

Вчера бяха представени двата идейни проекта – резултат от Работилница: Реките на София, които целят трайно облагородяване на два участъка от Перловска и Владайска река в центъра на София. Концепцията за Перловска река пред Национален стадион “Васил Левски” включва атрактивна рампа за достъп до реката, зони за арт и събития, храна и спорт. Проектът за Владайска под Лъвов мост пък предвижда основната функция на пространството да е модерен битак и включва креативно използване на строителни скелета за стълби с висящи градини, мостове, щендери и пейки. И двата проекта предвиждат озеленяване и екологични начини за пречистване на водата в реките. Те бяха представени от двата екипа пред главния архитект на Столична община Здравко Здравков, който подкрепи инициативата и предложи първи стъпки за подготовка на осъществяването й. Видео от представянето с коментари на главния архитект можете да гледате ТУК.

Екип Перловска река неименова концепцията си с името “На една ръка разстояние”, защото основна задача на проектът е да превърне централната точка от реката в свързваща и активна част от града между Борисова и Княжевската градина. Проектът включва рампа от декинг за достъп до речното корито с колело и детски колички, активна зона за деца и спорт, зона за храна и напитки с контейнери, и арт зона със стрийт арт и възможност за организиране на кино прожекции и други културни събития.

Концепцията на Екип Владайска цели да осигури едно парково пространство, каквото липсва на хората в района на Лъвов мост, и залага на богато допълнително озеленяване, пречистване и забавяне на реката чрез малки корекции, и разполагане на укрепена растителност, която да филтрира водата. Основни функции на мястото, заложени в проекта са организацията на традиционни за зоната базари, както и зона за изкуство на открито. Проектът предвижда работа за подобряване на имиджа на мястото чрез активна комуникация и партньорства.

Advertisement

Работилница: Реките на София е втората стъпка от дългосрочната инициатива за социализиране на градските реки на Фондация Колективът след провелия се през септември 2020 фестивал, който включваше разнообразни събития на три локации по реките. Следващи стъпки са техническата подготовка на предложените в проектите първи намеси, съгласуване с отговорните институции и старт на фондонабиране за реализацията на проектите.

Основен двигател на инициативата е Фондация Колективът, консултант и комуникационен партньор – Агенция Imp-Act, а експертна подкрепа е осигурена от общинския офис за стратегическо и пространствено планиране Софияплан. Работилницата се осъществи с подкрепата на TELUS International, които имат дългосрочна политика за подкрепа на общностни инициативи в България, и програмата “Свят без отпадъци” на Кока-Кола България, която работи активно за опазването, почистването и натурализирането на водни ресурси по света и у нас.

Следете Facebook и Instagram страниците на Реките на София, за да ви информираме за подготовката на проектите и следващите стъпки от инициативата!

Continue Reading
Advertisement