Connect with us

Музика

Разкриват, че златото не е от земята по време на най-популярните оперни спектакли в Пловдив

Avatar

Публикувано

на

От началото на месец май до 20-ти юни, в Европейска столица на Културата 2019 г. – град Пловдив, ще се проведат „златни“ дни на българското изкуство и знание. В Дом на културата „Борис Христов“ ще се проведат едни от най-популярните оперни, балетни спектакли и концерти, а посетителите ще бъдат посрещани с изложба, която разкрива, че златото не е от земята.

Повече от месец във фоайето на културния дом ще бъдат разположени тридесет и две инфографики, които „разказват“ историята и любопитни факти около най-ценният метал на планетата. Според научни доказателства златото идва от Космоса чрез метеротити, което е причината изложбата да носи името „Златото не е от земята“. Част от темите на инфографиките са – кое е най-голямото находище на метала в света, как се изпълнява добивът, история на разменните средства в различните страни, кога са създадени първите пари, как се появяват банките, защо се инвестира в метала днес и др. Изложбата се организира от “Тавекс България“, съвместно с Държана опера – Плодив и Дом на културата „Борис Христов“.

Почерпили ценни знания за златото, превърнало се в безсмъртен символ на цивилизацията и един от основните културни феномени на човечеството, посетителите на Дом на културата „Борис Христов“ ще се насладят и на шедьоври в оперното изкуство. Част от спектаклите ще бъдат „Любовен еликсир“ на Г.Доницети (9-ти май), „Тоска“ на Дж.Пучини (13-ти май), Пучини гала: Бохеми и Пеперуди (15-ти май), „Пепеляшка“ – балет от с.Прокофиев (16-ти май), Церемония по връчване на „Награди Пловдив“ и други.

 

Continue Reading
Advertisement