Connect with us

Галерия

Рангел Симеонов със самостоятелна изложба в галерия „Steppenwolf“

Avatar

Публикувано

на

На 15 октомври (събота) от 19:30 часа галерия „Steppenwolf“ (София, бул.„Васил Левски“ 150, ет.6) открива сезона си с експозиция на художника Рангел Симеонов.

„Рангел Симеонов е явление. Не може да се определи с точност – природно явление или явление на духа. Но ние знаем, че двете са взаимосвързани и взаимопреливащи се. Заменил още в най-горещата си младост дионисиевската глъч на софийската бохема (на която той беше един от най-колоритните представители) с тишината на Родопите, той сякаш съвсем естествено, без поза, без суетност – последва примера на най-великите: Ван Гог с неговия Арл, Сезан – с неговия Екс ан Прованс и може би дори Гоген – търсачът на корените на Човешкото в Таити. Рангел търси корените на човешкото също. Търси ги сред чертите – бръчки и кривини, белези и следи от безкрайни тъги – в лицата на разни хора. Откъде намира такива странни, тъжни и понякога – гротескни лица? Вероятно от две места: от богатата си фантазия и от малкия си, безкраен, родопски свят.
За да се филтрира до съвършена бистрота едно изкуство, струва ми се, са нужни три неща: самота, размисъл, възторг. Възторгът от битието – обикновено и просто като лунен лъч – идва от самотата. При Рангел всичко това е налице. Изкуството му поразява с прозренията си. Както, между другото, ни поразява и самият живот.“

Калин Терзийски

Изображения: Пейзажи, 100/70, акварел

Continue Reading
Advertisement