Открийте ни и в

Класическа

Рахманинов ще звучи в Софийска филхрамония този четвъртък

Avatar

публикувано

на

Рахманинов ще звучи в Софийска филхрамония този четвъртък 141

Една от най-красивите и дълбоко духовни творби, писани някога, ще звучи в Софийска филхрамония този четвъртък

На 12 май в зала България ще бъде представена „Литургия на Свети Йоан Златоуст“ от Сергей Рахманинов

На 12 май от 19 ч. в зала „България“ на Софийската филхармония ще звучи една от най-красивите, искрени, дълбоко духовни творби, писани някога – „Литургия на Свети Йоан Златоуст“ от Сергей Рахманинов за хор и солисти. Георги Султанов, тенор, Пламен Кумпиков, бас и Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров ще разкрият цялото филигранно богатство на тази рядко изпълнявана творба.

Изключително красива, но и много сложна, композицията на „Литургия на св. Йоан Златоуст,“ изглежда като огромен блестящ олтар: грандиозното цяло се състои от фрагменти, всеки от които е отделна, тънко гравирана ювелирна част от цялото. Между частите съществуват както контрасти, така и взаимовръзки: мигове на дълбока концентрация на мисълта и чувствата се редуват с мигове на спокойствие, съкровеност и тихо облени от светлина святи образи, пълнозвучни хорови тути се редуват с лека, въздушна звучност. В Литургията  композиторът подхоща с изключителна сериозност към създаването на музиката, като вниква в символиката на текста и изразява своето отношение към литургическото. Музиката му е проникната от лиризъм и висок естетизъм, без да нарушава простотата и строгостта на богослужението.

Ето и думите на самия Рахманинов: „Тъкмо привърших Литургията. Отдавна мислех за Литургия и се стремях към нея. Захванах се за нея някак неочаквано и  не се увлякох веднага. А след това някак твърде бързо я приключих. Отдавна не съм писал (…) нищо с такова удоволствие“.

Билети могат да бъдат закупени от касата на зала „България“. За онлайн резервации: сайтът на Софийската филхармонията.

Реклама