Открийте ни и в

Кино

Рекорден брой филми на 24-то издание на Седмицата на испанското и иберо-американското кино

Avatar

публикувано

на

Рекорден брой филми на 24-то издание на Седмицата на испанското и иберо-американското кино 146

Снимка: Орлин Огнянов, НДК

Почитателите на испанското кино ще бъдат зарадвани с рекорден брой прожекции на тазгодишното издание на Седмицата на испанското и иберо-американското кино, което ще включва 29 заглвия. Деветнадесет от тях са премиерни за България, а десет са вече представяни пред българската публика, обявиха организаторите на фестивала по време на пресконференцията, която се състоя днес в кино „Люмиер Лидл”.

Двадесет и четвърта година поред фестивала включва разнообразие от жанрове като акценти в настоящото издание са филмите – „Късно е за гняв”, носител на награда „Гоя”, който ще открие фестивала на 1 юни, в кино „Люмиер Лидл”, от 19:00 ч., „Кралицата на Испания”, с участието на Пенелопе Крус, „Акуариус”, с участието на Соня Брага, „Коблик”, с участието на Рикардо Дарин, „Човекът с хиляда лица” и „Алтамира”, най-новият филм с участието на Антонио Бандерас.

Рекорден брой филми на 24-то издание на Седмицата на испанското и иберо-американското кино 147

Снимки: Орлин Огнянов, НДК

Седмицата на испанското и иберо-американското кино, която се провежда с партньорството на НДК, включва безплатна панорама на документалните филми на каталунския режисьор Хосе Луис Герин, която ще може да се посети от 6 до 9 юни в в културен център „Червената къща”. На 8 юни той лично ще представи новия си филм „Академия на музите“ (La Academia de las Musas) в кино „Люмиер Лидл” от 19:00 ч.

Седмицата на испанското и иберо-американското кино включва още две културни събития – представления на Националния балет на Испания и постановката „Сервантина” на Националната трупа за класически театър (Испания) и трупа Рон Ла Ла.

Националният балет на Испания гостува за първи път в България и ще представи танцови спектакли пред българската публика в ритъма на bolero, ritmos, solea del manton и alento, на датите – 7 юни, в НДК, София; 10 юни, Bulstrad Arena, Русе; 14 юни, ДКС, Варна.

Представлението „Сервантина”на Националната трупа за класически театър (Испания) и трупа Рон Ла Ла ще може да се гледа от 19:00 ч., на 4 юни в театър „Азарян”. Постановката е пътуване в света на Сервантес, поднесено с много чувство за хумор, музика и танци. Очаровани от първото си гостуване в България, актьорите са решили да включат и неща характерни за България в предстоящото си предстваление в София.

По думите на Хайме Ермида, консул и съветник по културните въпроси към Посолството на Кралство Испания в България, поради огромната ангажираност на екипите, спектаклите на тези трупи е трудно да бъдат организирани в една седмица дори и в Мадрид, за което той изказа огромни благодарности за сътрудничеството на партньорите на фестивала.

Филмовата кино панорама на испанското и иберо-американското кино се провежда под егидата на Посолство на Кралство Испания, със съдействието на Институт Сервантес, Национален дворец на културата, и на дипломатичестките мисии на Аржентина, Бразилия, Колумбия, Куба, Еквадор и Чили.

Реклама