Открийте ни и в

Култура

“Роби на любовта” – нова книга на издателство “Милениум”

MIKA

публикувано

на

„Роби на любовта“ на известната германска писателка Ойгение Марлит е третият роман от златната колекция „Под знака на любовта“ на издателство „Миленум“. Това е затрогваща история за любовта, която побеждава всички пречки.

Фокусник – пътуващ цирков артист след нещастен случай, при който жена му загива, е принуден да остави малката им дъщеричка Фелисити у заможния търговец Хелвиг. Момичето е прието добре от главата на семейството, но след скорошната му смърт, бива презряно от жена му заради скромния си произход. Обиждана и принудена да слугува, порасналата девойка приема безропотно съдбата си. Да развива заложбите си и да се образова тайно я подкрепя стара дама, която отдавна е отлъчена от благородниците и живееща усамотено в имението им.

Разцъфналата хубост и добротата на Фелисити й спечелват любовта на господарския син, но бракът им е невъзможен и всичко изглежда обречено. Възрастната благодетелка обаче разкрива дълго пазени зловещи тайни. Постепенно пъзелът се разплита и случайностите се оказват съвсем закономерни…

Романът е единодушно обявен от критика и читатели за „апотеоз на истинските чувства в мелодраматичната литература“.

Идеята за старата жена, която е причина за духовното израстване и прелома в живота на главната, героиня авторката черпи от своята съдба.

Фредерика Хенриета Кристиане Ойгение  Йон (1825-1887), популярна под псевдонима Ойгение Марлит, произхожда от заможно семейство от град Арнщат, Тюрингия. Баща й е заемал висок пост в Министерството на търговията. След като завършва началното си образование в девическо училище, Ойгение се среща с жената, която се превръща в „добрата фея“ в живота й. Това е принцеса Матилда Шварцбург-Зондерсхаузен. Тя взима момичето в двореца си. Ойгение е нещо като придворна дама, компаньонка, която чете книги на глас, но принцесата се отнася с нея като със собствена дъщеря. Финансира музикалното образование на талантливата млада жена, която мечтае да стане певица. Ойгение изучава тънкостите на вокалното изкуство първо за замъка, а след това във Виена. Успява да постигне целта си и след като завършва певческа школа получава място в камерния театър на двореца Шварцбург. Дебютира на голяма сцена в Лайпциг, изявява се във Виена и играе в различни музикални спектакли в германски и австрийски провинции. За съжаление на 24 години Ойгение е принудена да се откаже от обещаващата си кариера, защото прогресивно започва да губи слуха си.„

Тя напуска дома на принцесата и се връща в бащината си къща, но не се отчайва. Артистичната й натура я подтиква към друг вид художествена работа. Сравнително късно, на 40-годишна възраст, Ойгение прави своя литературен дебют, като публикува историята „Дванадесетте апостоли“ в популярен семеен вестник. Един след друг, бързо след това, тя пише и тиражира множество разкази и романи. „Роби на любовта“ е един от най-известните сред тях, превеждан и издаван многократно в Европа и по света.

Другите романи от любовната колекция, които можете да намерите на пазара, са „Шейхът“ и „Между две души“. Очаквайте „Грозната Джейн“ и „Заради теб“.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Култура

„Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен – любовта в изкуството и изкуството на любовта

MIKA

публикувано

на

от

Нова книга от Л. Дж. Шен проследява историята на една гневна и невъзможна, но същевременно страстна и неизбежна любов.

По книжарниците вече можете да откриете „Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен („Крадецът на целувки“, „В случай на чудо“, „Спароу“) – трета част от трилогията „Ол Сейнтс“, която започна с „Красиво безразсъдство“ и продължи с „Раненият рицар“. Двама герои, които вече бегло познаваме от предишните две книги – мистериозният и мрачен Вон Спенсър и талантливата Ленора Асталис – най-накрая излизат от сенките, за да разкажат собствената си пламенна и оцветена в кървави краски история.

Всяко момиче в „Ол Сейнтс“ познава Вон Спенсър. Красавецът, който дружи с Найт Коул и с никого друг. Недостъпният принц, който се забива с различно момиче всеки уикенд и често е готов да остави нечий нос разкървавен по пътя. А сега е най-обещаващият студент на гениалния художник и изкуствовед Асталис, директор на академията за бъдещи творци.

Но Вон има тъмна тайна – момичетата не го вълнуват. Не сексуално – в крайна сметка това са просто нужди, които той задоволява. Никоя не е успявала да пробие бронята и да достигне до кухото място, където би трябвало да е сърцето му.

Или почти никоя. И когато тя се появява, съдбата си отмъщава за всички разбити сърца, които Вон е оставил по пътя си.

Ленора е негова състудентка. Скулпторка, която дори не осъзнава размерите на собствения си талант. Свободна и неудържима. Негов съперник. Дъщеря на ментора му. И най-големият му враг.

Както художниците знаят, когато смесваш масло с вода, резултатът е несполучлива трагедия. Всички момичета, които Вон е срещал досега, са били като спокойно езеро. Но Ленора е огън. А когато хвърлиш запалена клечка в маслото, околните е най-добре да се скрият някъде, за да не бъдат наранени.

„Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен слага край на една от най-популярните ѝ и обичани поредици по цял свят. От срещата на две счупени души, които търсят изцеление в „Красиво безразсъдство“, през кротката нежност на „Раненият рицар“, „Разгневеният бог“ отвежда читателя в най-мрачната и неочаквана посока досега.

Продължете понататък

Кино

Документален филм за Ботев представя неизвестни факти за великия българин

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

В средата на месец февруари 2021 г. се очаква да излезе новият филм за един от най-великите българи – Христо Ботев.

„Ботев – отвъд понятното“ е документален филм, в който се представят неизвестни за живота на Христо Ботев факти. В него се дава гласност на факти, които са свързани с неговата поезия, публицистика и дейност на революционер.

Създателите на филма са се постарали да открият достоверна информация за това кой е истинският Ботев. Те доказват, че Христо Ботев и капитан Дагоберт Енглендер не само са се познавали, но и са участвали заедно в акцията „Радецки – Козлодуйски бряг“.

Ботев е признат още и за европейски връх за своето творчество в литературата от Парижкият университет, известен още като „Сорбоната“, а със златни букви бива увековечен в книга, разположена в частната колекция на университета.

Във филма в ролята на Христо Ботев се превъплащава Иван Тренев, а образът на капитан Дагоберт Енглендер е представен от Методи Асов. Ася Мерджанова изиграва майката на Ботев, а  Киро Тулешков е изигран от Йонко Димитров. Актьорският състав е събран от родолюбиви българи, които припознават мисията да познаваме своята история, за да имаме едно по-устойчиво бъдеще като нация.

Филмът е заснет в различни локации в градовете Козлодуй, Сливен и Карлово.

„Целта е чрез този документален филм да покажем най-накрая истината за световното признание на Ботев като поет и революционер, да премахнем  някои измислени митове, които дегероизират Ботев.“ – споделят от екипа за своите мотиви да създадат документалния филм.

Режисьор на „Ботев – отвъд понятното“  е Ивалина Василева, оператор е Чарли Джиров, а сценарият е написан от Иван Тренев с помощта на продуценти от радио „ Гама“ – Видин.

Освен всеотдайният труд на целия екип, документалният филм не би могъл да бъде факт без подкрепата и съдействието на редица българи, които припознават мисията на филма.

Продължете понататък

Горещо