Connect with us

Музика

Родопски охлюв вдъхновява новия албум на Vataff Project

Avatar

Публикувано

на

album cover

Новият албум на Vataff Project идва при нас директно от студиото на Виктор Маринов в Родопите. Името на албума е вдъхновено от планината: на родопски диалект ‘Solьmen’ значи “охлюв”. Според езика на символите охлювът е свещен знак на лабиринта и търсенето, но Vataff Project не търси символика, а благозвучие. Проектът е смесица от абстракции, eлектронна музика, бийт и етно инструменти от цял свят, придружени с концептуални визуализации.

Още през 2001 „високотехнологичният и аналогов до трансцендентност” Виктор Маринов слага началото на звуковите експерименти. От тогава насам Vataff Project се отличава със своя собствен специфичен звук с елементи на психеделично техно, ембиънт и трип-хоп. Музиката им води до екстаз и танци, вдъхновени от ритуали от древни времена, но и от настоящето и бъдещето.

В ‘Solьmen’ звукът на Vataff Project еволюира, намерил източници извън сферата на матричните форми и образи. Албумът е антология от авангардни таланти – в него участват едни от най-интересните и успешни български музиканти. Познаваме Веселин Митев (дудук, фояра) от Исихия и Kayno Yesno Slonce, Росен Захариев (флюгелхорна, тромпет, перкусии) от джаз проектите FlyWeToTheMoon, Metaфоrmoza, признат с категорично нестандартните си участия. Антон Карадимчев (китара и вокали) е добре познат в театралните и музикални среди на берлинската и софийската ъндърграунд сцени. Всички техни стилове се сливат умело от електронния лайв акт на Виктор Маринов.

Той живее и твори дълго време в чужбина, участва в различни фестивали и партита в над 24 държави в Европа. В Берлин работи по музиката на различни документални филми и реклами, а един от най-успешните му проекти е с един от операторите на Вим Вендерс – Роби Мюлер.В България работи по визията на Vataff Project с художника Венелин Шурелов – доцент в програмата „Дигитални изкуства” към НХА.

На 23 февруари в софийския клуб MAZE и по време на турнето на Vataff Project из страната публиката ще има възможността да види неговите визуализации, концептуално сътворени специално за музиката от ‘Solьmen’. Макар и „човек на пътя”, Виктор намира най-много спокоствие и вдъхновение сред българската природа. Има собствено звукозаписно студио в Родопите, именно там е записан албумът.

Advertisement

 Родопите са любимото ми място в България и е изключително подходящо за творческия процес, защото тук се чувствам много добре. А когато човек се чувства добре, това влияе и на работата му. Иначе, не бих могъл да кажа, че съм се установил в планината, защото пътувам постоянно. В момента обаче студиото и самият аз сме локализирани именно тук” – разказва Виктор Маринов.

‘Solьmen’ е достъпен за закупуване онлайн в платформaта Bandcamp, до няколко дни ще е в iTunes и Amazon, може да се намери и в избрани локации с щандове на Fusion Embassy.

 

Continue Reading
Advertisement