Connect with us

Музика

Рок операта “ИСУС ХРИСТОС – СУПЕРЗВEЗДА” в България

Avatar

Публикувано

на

JesusChristSuperstar1

След няколкото български постановки през последните години, този път у нас пристига оригиналният и безспорно най-успешен бродуейски мюзикъл за всички времена “ИСУС ХРИСТОС – СУПЕРЗВЕЗДА” („Jesus Christ – Superstar”) на знаменития композитор Андрю Лойд Уебър и завладяващия майстор на лириката Тим Райс.

В ролята на Jesus Christ ще видите звездата Ted Neeley, който изигра ролята на Спасителя в едноименния филм на Норман Джуисън и постави рекорд с над 2 000 представления на “ИСУС ХРИСТОС – СУПЕРЗВЕЗДА” на Бродуей, Уест Енд и останалите големи сцени по света.

Звездният състав от 55 артисти, музиканти и екип от уникални професионалисти ще дойдат в България, за да ви направят съпричастни с най-великото изкуство на последното столетие — мюзикъла, с един от най-играните спектакли за всички времена.

Наричан още първата рок опера, този шедьовър ще ви потопи в дните преди Възкресението на Спасителя – последните дни на Исус от влизането му в Йерусалим, през Тайната вечеря и Разпятието до Светото Възкресение, които ще бъдат разказани от световни звезди на мюзикълното изкуство.

Безспорните хитове Gethsemane (I Only Want to Say), I Don’t Know How to Love Him, Could We Start Again Please?, Superstar и много други ще могат да бъдат чути от сцената на Зала 1 на НДК в цели три вечери –  5, 6 и 7 април 2018 г. от 20:00 часа.

Advertisement

 

ВИЖТЕ ТОВА, ЗА КОЕТО ВСИЧКИ ГОВОРЯТ!

 

“ИСУС ХРИСТОС СУПЕРЗВЕЗДА”

5, 6 и 7 април 2018 г., Зала 1 на НДК

Advertisement

БИЛЕТИ МОЖЕТЕ ДА ЗАКУПИТЕ ТУК

Музиката на Андрю Лойд Уебър (Andrew Lloyd Webber) или барон Лойд Уебър (Baron Lloyd-Webber) е емблематична, а британският композитор, който е създал култовите мюзикъли на нашето съвремие е считан за архетипен образ в световното  изкуство. Той е един от най-известните композитори от края на 20 век с многото си успешни постановки, които се играят в продължение на десетилетия на Бродуей (Ню Йорк) и Уест енд (Лондон). Написал е 16 мюзикъла, два саундтрака и латински Реквием. Голяма част от песните му като „I Don’t Know How to Love Him“ от „Исус Христос суперзвезда“, „Don’t Cry For Me, Argentina“ от „Евита“, „Memory“ от „Котките“ и „The Music of the Night“ от „Фантомът от операта“ са станали известни хитове и извън театралните постановки. 

Рок операта „Исус Христос суперзвезда“ е представена за първи път на сцена през 1971 г. и разглежда политическите и междуличностни сблъсъци на Юда Искариотски и Исус. Действието следва каноничното Евангелие за последната, Страстната седмица от живота на Исус, като започва с пристигането му в Йерусалим, и завършва с разпъването му на кръста.

Поставянето на спектакъла на Бродуей, Ню Йорк (най-населеният с евреи град в света извън Израел) предизвиква множество обществени спорове и противоречиви оценки, като става причина за протести от страна на много религиозни групи. През 1973 г. в Израел е заснет филмовият вариант на мюзикъла с режисьора Norman Jewison с Ted Neeley в ролята на Спасителя. Преди това рок операта е позната на публиката като музикален албум, в който партията на Исус е изпята от Иън Гилън от Deep Purple, участват още и Murray Head, Yvonne Elliman и Gary Glitter.  

През 1972 г. рок операта получава 5 номинации за наградата Тони (за най-добра партитура: музика – Андрю Лойд Уебър; либрето – Тим Райс; за най-добър актьор в мюзикъл на Бен Верийн за ролята му на Юда; за най-добър сценичен дизайн; за най-добри костюми и за осветление. През същата година Бен Верийн печели приза на Световните театрални награди за ролята си на Юда Искариотски, а Андрю Лойд Уебър печели драматичните пюпитър награди за най-обещаващ композитор.

Advertisement

Следва награда Тони през 2000 г. за най-добро възстановяване на мюзикъл: продуцирана от The Really Useful Superstar Company, Inc., Nederlander Producing Company of America, Inc.; с помощта на Тери Алан Крамър и последно през 2017 г. най-престижната Британска награда Lowrence Olivier Award за завърнал се на сцена мюзикъл.

ОРГАНИЗАТОР

West End Academia е промоутърска компания на 5 години. Основната й дейност е продуциране и обмен на висока култура за и от България. Тя договаря лицензите на големите световни мюзикъли за Националния музикален театър (Сънсет булевард, Фантомът на операта). Последно през октомври 2017 г. организира успешното турне в три български града (София, Русе и Варна) на супер хитовия лондонски мюзикъл The Simon and Garfunkel Story.

Continue Reading
Advertisement