Connect with us

Култура

Роман по хитовата видео игра Fortnite – за първи път на български

Avatar

Публикувано

на

Fortnite Varhovnata razhodka korica

За първи път на български език излиза фен фикшън по супер успешната видео игра Fortnite, запалила милиони по целия свят. „Върховната разходка“ от френския млад писател и журналист Матиас Лаворел е роман, който ще разнообрази лятото на всички деца и тийнейджъри, посветени в играта, със своя шантав сюжет и модерни илюстрации. Преводът от френски е на Калоян Праматаров. Книгата на издателство „Кръг” включва и оригиналните илюстрации на френския художник Саботен. 

За всички, които са опитвали да оцелеят във Fortnite, авантюрата, в която се забърква 17-годишният Пол, може да звучи познато. В началото на романа го виждаме да лети в стар американски автобус с монтирана торбина с балон към снимачната площадка на първата си филмова роля. Развълнуван е, защото предвкусва сладкото бъдеще на филмова звезда. Но точно тогава го избутват от самолета, без да му обяснят нищо. Слава богу, Пол има парашут на гърба си, но островът, на който попада, е далеч по-невероятен и странен от изненадващото падане с парашут. Вместо на снимачната площадка на блокбъстър за супергерои и злодеи, които се спускат от Космоса, за да превземат света, Пол се оказва на терен, където бушуват въздушни бури, местното население е враждебно, въоръжено до зъби и танцува бесни танци, а всичко сякаш се повтаря като в сън, от който няма измъкване. На Пол бързо му става ясно, че няма да е лесно да напусне острова, че ще трябва да оцелява сам, бягайки от куршуми.

Матиас Лаворел е френски журналист, продуцент и писател. Има дългогодишен преподавателски опит в спорта, занимавал се е с информатика и  мениджмънт. Познат е от различни предавания, посветени на игри, във френската телевизия. Обича видеоигрите от юношеските си години и често цитира директора на „Нинтендо” Шигеру Миямото: „Видеоигрите са лоши за теб? Така казваха и за рокендрола!”.

Почти веднага след пускането си през 2017-а, видео играта Fortnite се превърна в мега хит. До март 2019-а тя се сдоби с 250 милиона играча по цял свят (по данни на компанията Epic Games, която я пусна на пазара). В безплатната й версия Battle Royale до 100 играчи се борят да останат последния жив човек на остров, превърнат в бойно поле. Спуснати от летящ автобус, претендентите трябва да намерят оръжие, да избягват въздушните бури и едновременно с това да елиминират други играчи. След всяка победа аватарите танцуват определени танци, които станаха супер популярни сред феновете, а и не само.

Continue Reading
Advertisement