Connect with us

Събития

Самуел Финци в Народния театър през март

Avatar

Публикувано

на

Имаме удоволствието да ви представим спектакъла „Един кон влязъл в бар“ по едноименния роман на Давид Гросман, копродукция на Дойчес Театър (Берлин), Залцбургски фестивал и Бургтеатър (Виена).

Режисьор и сценограф е Душан Парижек. Драматург на постановката е Ева-Мария Фойгтлендер.

С участието на Самуел Финци в ролята на Дов Гринщейн, Катлийн Моргенайер в ролята на Пиц. Музикален съпровод на пиано: Антони Дончев

Спектакълът ще се играе два пъти, на 25 и 26 март 2023 г., в Народен театър „Иван Вазов“.

Билети: онлайн или на касите на Народния театър

Advertisement

Език: немски, с български субтитри

Анотация: Дов Гринщейн е стендъп-комик, провокатор, артист със свое собствено шоу, готов винаги да се поддаде на желанията на публиката. В зала в пустата индустриална област Натания, в един град между Хайфа и Тел Авив, той излиза за своето последно представление. Представление като никое друго, всяващо потрес и смут.

Дов е безмилостно прям – дразни публиката, обижда я, след което се извинява със сълзи на очи. Шегува се, разказва тъпи и остроумни, вулгарни и безобидни вицове. Нищо не остава пощадено от думите му – нито Шоа и нейните жертви, нито политиката на Израел в палестинските области. Почти два часа Дов гневно се бори за вниманието на хората, защото никой не бива да остане безразличен. Защото той може да предложи много повече от едно успешно шоу: той трябва да разкаже за своя „личен Чернобил“, за травмата, вината, които са отровили живота му.

Дов иска разчистване на сметките – със своя приятел Авишай, когото е поканил на спектакъла, и това трябва да стане пред публиката. Бронята на хумора, с която се е въоръжил, му е помогнала в оцеляването и го е направила много по-корав. Безпощаден е към историята на страната си, към невъобразимата болка, която почти всяко семейство носи в себе си, и е привидно равнодушен към смъртоносния конфликт с „арабите“.

Постепенно зрителите оредяват, не всички могат да понесат страстта към разголване на този „мил, жизнерадостен разказвач на вицове“. Внимателен слушател остава само Пиц, неговата съседка от детските дни. Тя познава един друг Дов – мечтателя, „доброто момче“, което никога не би забравила.

Advertisement

Романът „Един кон влязъл в бар“ е публикуван през 2014 г. и веднага се превръща в бестселър, претърпява няколко издания и е преведен на 23 езика, включително на български, а известният телавивски Камерен театър създава първата сценична версия. Именно за тази своя творба големият израелски писател Давид Гросман печели една от най-престижните международни награди – Ман Букър.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Столична община и Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria по програма „Мобилност ’22“.

Continue Reading
Advertisement