Connect with us

Култура

„Свят на куриози“ – нов случай с любимия инспектор Гамаш

Avatar

Публикувано

на

gamache 18

В „Свят на куриози“ – осемнайсетия роман от поредицата за разследванията на инспектор Гамаш, Луиз Пени разказва поредната заплетена криминална история, която дава отговори за човешката природа и все по-хаотичния свят. Книга за прошката, за цената, която едни избират да платят, а други намират за непосилна.

Инспектор Гамаш неведнъж е срещал очите на смъртта – празен поглед, вперен в безкрая в търсене на миг покой. Още преди години е приел за своя мисия да намира онези отговори, които помагат на жертвата да получи справедливост и я превеждат към друг, непознат за живите свят – роля, която с времето е предал и на своя зет и заместник в Sûreté du Québec Жан Ги Бовоар. Успешно разрешеният случай би трябвало да успокоява съвестта на инспектора, но в реалността Гамаш е свикнал да живее със сенките на своите спомени. В „Свят на куриози“ сянката приема образа на Клотилд Арсьоно – жертвата в първия случай, който събира Арман и Жан Ги, и завзема мислите му с поредица въпроси. Когато двете деца на Клотилд се оказват в Трите бора години след смъртта на майка им, неминуемо следва колебанието дали Гамаш е направил всичко, за да е сигурен, че историята няма да се повтори…

Междувременно в Трите бора се появява мистериозно писмо, изгубено преди повече от век. В него се разказва за стая, останала зазидана в една от сградите на идиличното градче и превърнала се в пазител на зловеща тайна. Сякаш миналото се опитва да проговори и да подскаже на хората, че ще се случи нещо лошо . Някои врати не бива да бъдат отваряни, но често любопитството и дългът надделяват над страха от неизвестното и се превръщат в ключ към истината. Когато жителите на Трите бора намират стаята, вътре ги очаква „свят от куриози“ – ексцентричен, хаотичен и обещаващ отмъщение.

Преплитайки няколко случая от миналото и настоящето, „Свят на куриози“ е многопластова история, която държи читателя в напрежение до самия финал. Тук демоните на миналото не живеят единствено в спомените и в съзнанието на любимия герой, а внасят хаос и безпокойство в подреденото ежедневие на най-близките му хора. Двата свята на Арман Гамаш се сблъскват, за да разкажат история за прошката и надеждата. Защото няма светлина, ако не си познавал злокобната прегръдка на мрака. Пени насища повествованието с напрежение, страх и пробождащо предчувствие за нещо непоправимо. И отново черпи вдъхновение от реалността – от събитие, което тя самата помни от ранната си кариера на журналист – масовото убийство в Монреал през 1989 г., когато 14 жени намират смъртта си, а животът на други 13 необратимо се променя.

„Свят на куриози“ е книга за лова на вещици,  за отношението към жените през годините, за престъпленията от омраза и за дълга на обществото да говори открито по тези теми. За пореден път Луиз Пени многократно надскача границите на криминалния жанр, за да изследва човешката природа, в която грехът и опрощението рамкират житейския ни път.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement