Connect with us

Lifestyle

Седмица на Николай Хайтов в ефира на БНР

Avatar

Публикувано

на

ff2a36bf0a1d0e8a2b34c7d15ba9c425

Българското национално радио обяви дните от 12-и до 19-и септември за „Седмица на Николай Хайтов“ в радиоефира. Инициативата е в чест на 95-ата годишнина от рождението на акад. Николай Хайтов.

Това стана ясно по време на медийна среща в БНР, на която присъстваха г-н Радослав Янкулов – генерален директор на общественото радио, и г-н Здравец Хайтов – председател на фондация „Памет“.

Програма „Хоризонт“ на БНР ще информира за всички събития, които са част от програмата на фондация „Памет“. Националната програма „Христо Ботев“ – БНР е подготвила поредица от предавания и рубрики, в които ще звучи гласа на Николай Хайтов, съхранен от „Златния фонд“ на БНР. Рожденият ден на именития писател – 15 септември, ще бъде отбелязан в ефира с гостуването на неговия син в „Нощен хоризонт“ .

От 12-и септември, успоредно със “Седмицата на Хайтов” по БНР, Фондация „Памет“ е организирала богата програма, която включва прожекции на филми, постановки, изложби и творческа работилница в родното място на писателя. Сред акцентите е седмицата на Николай Хайтов в българското кино в кино „Одеон“. Софийската публика ще може да се наслади на лентите: „Шарен свят“ (новелите „Гола съвест” и „Изпит”), „Краят на песента“, „Козият рог“, „Дърво без корен“, „Мъжки времена“, „Капитан Петко войвода – XII серия „Петко ле, Капитанине”, „Орисия“. Във фоайето на кино „Одеон” ще бъде представена фотоизложба с кадри от филми по сценарий на Николай Хайтов, фотоси от снимачната площадка и плакати. В зала „Средец” на Министерство на културата от 15-и до 26-и септември 2014-а ще бъде показана фотоизложбата „Светът на Хайтов”.

По повод 80-годишнината на Българското национално радио, председателят на фондация „Памет“ направи дарение от 10 тома събрани съчинения на Хайтов. Здравец Хайтов благодари на БНР за подкрепата на обществената медия за отбелязване на годишнината на Николай Хайтов.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement