Открийте ни и в

Събития

Сливница – домакин на европейски театрален фестивал

публикувано

на

Сливница – домакин на европейски театрален фестивал 139

Сливница става домакин на престижно театрално събитие. Първото издание на Европейския фестивал на пътуващия театър ще се проведе в периода 05-ти – 11-ти октомври 2015-та година на изцяло обновената сцена на народно читалище “Съзнание-1907 г.” в града.

Неговата мисия е:

Да предостави сцена за изява на талантливи аматьорски формации от България и Европа;

Да насърчава мултикултурния диалог, да стимулира културния обмен и обмяната на професионални идеи между творци и артисти от различни краища на Европа;

Да запознае българската публика с постиженията на европейския театър.

 

Събитието се провежда с ексклузивното партньорство на община Сливница, под патронажа на кмета Васко Стоилков.

[media-credit id=2 align=”aligncenter” width=”500″]Nikolay Gunderov-vizitka[/media-credit]

 

Oрганизатор на Европейския фестивал на пътуващия театър е No Limits Group Ltd. Творчески директор на фестивала е популярният и обичан режисьор Николай Гундеров. Николай Павлов Гундеров е роден през 1974 г. Завършва славянски филологии в Софийския университет, а след това режисура и драматургия в Академията за изящни изкуства в Прага. Авторският му спектакъл “Леки четива” е оценен от Международната академия за изкуства в Париж и представен в редица европейски столици. За стихосбирката си “Синтаксис на грижите” е оценен като най-добър дебютант на “Южна пролет”.

Спектъкълът му “Вернисаж” от Вацлав Хавел получава наградата за режисура на чешката театралната академия DAMU, а през 2005 г. на Международния студентски фестивал във Варшава взима наградата за актьорско майсторство “Ян Кречмер” на Съюза на полските актьорски асоциации. Режисирал е спектаклите “Мъж на верижка” от Ж. Фейдо (Жижковски театър, Прага), “Пациенти & клиенти” по Марк Камолети (Сатиричен театър, София), “Вернисаж” от Вацлав Хавел (Театър “Елиадовна книховна”, Прага), “Рейс” по Станислав Стратиев (НАТФИЗ, София), “Г-жа министершата” от Б. Нушич (Театър “Диск””, Прага).

Участва като актьор във филма на Иржи Менцел “Обслужвах английския крал”. Съосновател на естествения театър “Trifonoff & Gunderov”. От 2007 г. Николай Гундеров е режисьор в Сатиричния театър, където с успех постави “Детектор на лъжата” на Василий Сигарев. Днес той се нарежда сред най-обичаните и успешни режисьори в Чехия, където билетите за неговите постановки свършват много преди датата на самото представление.

За повече информация посетете официалния уебсайт на фестивала: www.traveltheatrefest.eu

Реклама